Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

FNV: Vanaf woensdag 23 juni stakingen in de kinderopvang

Medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang leggen vanaf woensdag 23 juni het werk neer. Zij voeren daarmee actie tegen de hoge werkdruk in de kinderopvang. De stakingen vinden in estafettevorm plaats; tijdens de landelijke actiedag op vrijdag 18 juni maken medewerkers bekend wanneer en hoe er actie gevoerd gaat worden bij hun organisatie.
fnv-vanaf-woensdag-23-juni-stakingen-in-de-kinderopvang
Rawf8 / stock.adobe.com

Dat maakt de FNV bekend.

Maandag 14 juni liep het ultimatum af dat de FNV stuurde aan branchepartijen BK en BMK. De werkgeverspartijen hebben laten weten niet akkoord te gaan met de eisen die werknemers stellen voor de nieuwe cao Kinderopvang. De aanpak van de hoge werkdruk is voor werknemers het belangrijkste struikelblok, meldt FNV.

Werk neerleggen

Vanaf woensdag 23 juni leggen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang het werk neer. Zij voeren daarmee actie tegen de hoge werkdruk. De stakingen vinden in estafettevorm plaats. Er wordt per dag op verschillende locaties gestaakt. Op vrijdag 18 juni, tijdens een landelijke actiedag, maken medewerkers bekend wanneer er bij hun organisatie actie gevoerd gaat worden en in welke vorm.

FNV-bestuurder Kinderopvang Debbie van Leiden: ‘De werkdruk is zo hoog dat kinderopvangmedewerkers bij bosjes omvallen. Als dit nog langer zo doorgaat, worden de kinderen hier uiteindelijk zelf de dupe van, omdat dit uiteraard ook effect heeft op de kwaliteit van de opvang.’

Werkdruk

De staking zal overlast geven voor ouders, beseft FNV. Van Leiden: ‘We betreuren het voor ouders dat we tot acties over moeten gaan, maar de situatie is voor veel werknemers onhoudbaar geworden. De vakbond heeft er alles aan gedaan om tot een akkoord te komen. We hebben verschillende voorstellen gedaan voor het verlagen van de werkdruk, zoals het aantal kinderen in een groep verkleinen. Ook het aannemen van extra collega’s, groepshulpen of een extra pedagogisch medewerker kan verlichting geven. De werkgevers zijn met geen van deze voorstellen akkoord gegaan en hebben er zelfs niet eens over willen praten.’

Actiedag

Vakbond FNV Zorg & Welzijn organiseert op vrijdag 18 juni in Nieuwegein een landelijke actiedag. Medewerkers laten dan weten waar en wanneer er bij hun organisatie gestaakt gaat worden. De actiedag is nog geen stakingsdag, meldt FNV. Niet alle medewerkers die actie willen voeren kunnen aanwezig zijn, door het beperkt aantal plaatsen vanwege de coronamaatregelen. Wel kunnen zij tijdens de actiedag aangeven hoeveel van hun directe collega’s gaan staken en in welke vorm. Dit kunnen stiptheidsacties, werkonderbrekingen van een paar uur of hele dagen zijn. Op basis van deze inschrijvingen, maakt FNV Zorg & Welzijn vervolgens een overzicht met de estafettestakingen. Zodra dit is ingedeeld, maken we het direct bekend, zodat ouders en werkgevers bijtijds op de hoogte zijn, meldt FNV.

Werkgeversorganisaties BK en BMK zijn verbaasd over ‘het plotselinge ultimatum’ van vakbond FNV waarmee zij tijdens de cao-onderhandelingen zijn geconfronteerd. De FNV dreigt met stakingen, terwijl BK en BMK van mening zijn dat ze gezien de omstandigheden een goed voorstel hebben gedaan, zeker in vergelijking met andere cao’s. Lees meer

Werkgeversvereniging BVOK neemt afstand van het ultimatum dat vakbond FNV aan de andere werkgeversorganisaties BK en BMK heeft gesteld. De FNV dreigt met acties als de werkgevers niet per 14 juni aan de eisen van de bond voldoen, maar de BVOK heeft een eigen cao-voorstel gedaan waar door de vakbonden niet op is gereageerd. Lees meer

1 REACTIE

  1. Het lijkt me dat je hiervoor bij de overheid moet zijn, niet bij de werkgever. Ongeveer 72% van de inkomsten in een kinderopvang gaat naar werknemers. Het lijkt mij dat daarmee werkgevers ook met de rug tegen de muur staan. Dus tegen wie ga je dan staken en met welk doel?
    Mee eens dat de werkdruk hoog is hoor, maar het gaat mij er om bij wie je daarvoor aan gaat kloppen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.