Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNP Smallingerland wil ook Friese taaleisen voor pm’ers

Als het aan de lokale partij FNP in de gemeente Smallingerland ligt, moeten pedagogisch medewerkers niet alleen het Nederlands goed beheersen maar ook het Fries. Hiervoor zouden ze aan speciale taaleisen moeten voldoen.
Foto: AdobeStock

Fractievoorzitter Durk Oosterhof kwam op het idee nadat hij las dat de Engelse taal bij jonge kinderen wordt gestimuleerd. Maar over het Fries is niets vastgesteld. FNP vindt het belangrijk dat kinderen in hun moedertaal opgevangen worden. In Smallingerland wordt ongeveer de helft van de kinderen in het Fries opgevoed, schat Oosterhof in. Hij stelt voor om VVE-programma’s in het Fries in te stellen waarbij pedagogisch medewerkers, net als in het Nederlands, moeten voldoen aan taaleisen.

Bevoegdheid

De kans dat dit plan door de Gemeenteraad wordt aangenomen is klein. Een meerderheid heeft al laten weten er niks in te zien. Volgens wethouder Pieter van der Zwan is het bovendien niet een bevoegdheid van de gemeente om extra taaleisen te stellen aan beroepskrachten in de kinderopvang.


De eisen aan voorschoolse educatie worden aangescherpt. Beroepskrachten op VE-groepen moeten ook op 3F-niveau voldoen voor de onderdelen spreken en lezen. Vanaf 2018 worden de eisen voor een aanvullend certificaat voor Voorschoolse Educatie aangescherpt. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.