Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Extra overleg over kinderopvang ingelast

Extra

Voordat het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken plaatsvindt, gaan de coalitiepartijen VVD en PvdA opnieuw met oppositiepartijen in gesprek om te praten over het terugdraaien van bezuinigingen op de kinderopvang voor 2013.

Het begrotingsoverleg staat gepland voor donderdag 13 december om 15.00 uur. Dat zou betekenen dat voor die tijd duidelijk is of er een financiële dekking voor het terugdraaien van 90 miljoen gevonden wordt.

Voorstel oppositie
Zowel de VVD als de PvdA liet gisteren blijken dat ze ervoor openstaan de bezuinigingen voor 2013 op de kinderopvang terug te draaien. Oppositiepartijen willen dit ook. Zij (CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie) hebben een voorstel klaar voor de financiële dekking, maar de regeringspartijen vinden dit onvoldoende. Omdat de kosten voor kinderopvang vanwege de snelle vraaguitval voor 2013 veel lager uitvallen dan geraamd, lijkt de oplossing al in de begroting te liggen zonder dat dit extra geld kost. Voor de regeringspartijen is dit echter nog niet genoeg.

Rooskleurig
Als de partijen eruit komen vandaag, ziet de toekomst voor de kinderopvang er voor 2013 weer iets rooskleuriger uit. De extra bezuinigingsronde op de midden- en hoge inkomens gaat dan van tafel. Dat betekent dat ouders niet zo veel extra kosten kwijt zijn aan opvang als nu uit berekeningen blijkt. Veel ouders overwegen de opvang voor 2013 op te zeggen of hebben dit al gedaan. Een ander scenario is, dat de bezuinigingen pas in het voorjaar worden teruggedraaid. Het kabinet maakt dan een tussenstand op van de begroting voor 2013.

Zenuwen
‘Laat deze dag de dag zijn waarop onverstandig bezuinigingen #kinderopvang ’n halt toegeroepen wordt! twittert Corona Koek, bestuurslid van de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘De zenuwen gieren me door de keel’ twittert een collega.

Structurele oplossing
De VVD en de PvdA hebben in ieder geval laten weten op zoek te zijn naar een structurele oplossing voor het probleem van de kinderopvangkosten. De balans dat de kosten óf voor ouders óf voor de overheid te hoog uitpakken, met alle gevolgen van dien, schiet de afgelopen jaren te veel één kant op.

Zodra bekend is of de partijen er met elkaar uitgekomen zijn, melden we dit op Kinderopvangtotaal!

Bron: RTL Nieuws
ANP Photo, Valerie Kuypers

4 REACTIES

  1. Heb al vele malen gereageerd dat de oplossing ligt bij de grote kinderopvangorganisaties die de dagdelen blijven factureren, die de feestdagen blijven doorberekenen aan ouders. Laat hen per uur factureren, niet per dagdeel. Scheelt de belastingdienst heel veel toeslag….
    Maar ja, wie zijn wij om aan te tonen na ruim elf jaar ervaring in het bieden van flexibele kinderopvang aan duizenden mensen op basis van achteraf facturering…???!!!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.