Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra informatiebijeenkomsten over toezicht na grote belangstelling

mvelsink
GGD GHOR organiseert vanwege de grote belangstelling extra informatiebijeenkomsten over het toezicht na IKK.  Deze bijeenkomsten moeten in juni plaatsvinden. De exacte data zijn nog niet bekend.
iStock

In totaal bezochten meer dan 1500 houders/directeuren bijeenkomsten in Assen, Duiven, Nieuwegein, Roosendaal, Alkmaar, Dordrecht en Roermond. De sprekers van GGD GHOR vertellen over de eerste ervaringen met het toezicht op de nieuwe beroepskracht-kindratio en de pedagogisch beleidsmedewerkers. Deze IKK-regels zijn sinds dit jaar van kracht. Ze gaan ook kort in op IKK-regels die vanaf 2023 gelden, zoals mondelinge taaleisen voor beroepskrachten en scholing voor werken met baby’s.

Wanneer een dialoog?

De presentatie van Frank Beijk en Marjolein Biermans is te bekijken (zie link onderaan dit artikel) om alvast een indruk te krijgen. Ze zetten op een rij welke regels vaststaan en over welke regels een dialoog kan ontstaan tussen houder en toezichthouder. Regels waar weinig discussie over mogelijk is, zijn bijvoorbeeld de beroepskracht-kindratio en het aantal vierkante meter per kind. Meer ruimte is er in regels over een passende inrichting of het beoordelen van risico’s die zijn vastgelegd in het veiligheidsplan. Houders kunnen in dat geval met de toezichthouder in gesprek gaan over hoe bepaalde keuzes tot stand gekomen zijn. De manier waarop een houder keuzes toelicht, kan belangrijke input zijn voor een toezichthouder om een oordeel op te baseren.

Pedagogisch beleidsmedewerker

Sinds dit jaar moeten kinderopvangorganisaties werken met een pedagogisch coach/beleidsmedewerker. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst zetten de sprekers op een rij welke aandachtspunteneen toezichthouder bekijkt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe het aantal uren van de pedagogisch beleidsmedewerker over de locaties en beroepskrachten verdeeld is.

Verdeling uren en taken

Verder wordt er gekeken over de pedagogisch beleidsmedewerker wordt ingezet binnen de bkr en hoe zij (hij) zich verhoudt tot de pedagogisch beroepskrachten. Een toezichthouder zal vragen naar een overzicht van de uren per locatie voor beleidsvoornemens en implementatie en hoe er in de praktijk invulling wordt gegeven aan coaching.

Kwaliteitseisen Voorschoolse Educatie

Dit jaar krijgen officiële VVE-locaties te maken met aanvullende kwaliteitseisen. Ook hier staan de sprekers van GGD GHOR tijdens de informatiebijeenkomst bij stil. Een ander belangrijk aandachtspunt is de meldcode. Sinds dit jaar moet het afwegingskader hierin worden meegenomen. Dit is een extra stap in de meldcode kindermishandeling. Beroepskrachten moeten op de hoogte zijn van deze verandering.

Bkr

Eén van de regels met de meeste impact is de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s en de bso. Pedagogisch medewerkers mogen niet langer vier, maar maximaal drie baby’s opvangen. De uitleg tijdens de informatiebijeenkomst van GGD GHOR is simpel. Deze regels geldt zowel voor baby’s in horizontale als in verticale groepen. Toezichthouders houden de rekenformule van 1ratio aan om te beoordelen of de bkr klopt.

Hoe geven kinderopvangopvangorganisaties invulling aan de nieuwe bkr-eisen voor baby’s? Heel divers, zo blijkt uit de online serie Bkr voor baby’s. Bekijk hier deel 3 van de serie

Herstelaanbod

Tot slot vertellen de sprekers over twee pilots die bij GGD GHOR lopen die relevant zijn voor houders in de kinderopvang. Een ervan is het herstelaanbod organisaties de mogelijkheid krijgen om overtredingen zo snel en efficiënt mogelijk kunnen herstellen. Een andere is het flexibilisering inspectieactiviteit. Hiermee moet de kwaliteit en effectiviteit van toezicht vergroot worden.

Download hier de Presentatie informatiebijeenkomsten GGD GHOR

Houd veranderingenkinderopvang.nl in de gaten voor de data en locaties van de nieuwe informatiebijeenkomsten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.