Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra aandacht voor kinderen met vitamine D-gebrek

Buitenspelen heeft twee grote voordelen: kinderen zijn lekker in beweging en ze krijgen de kans om vitamine D aan te maken. En dat laatste is belangrijk, want bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft.
<p>Buitenspelen is goed voor kinderen met vitamine D-gebrek.</p>
Buitenspelen is goed voor kinderen met vitamine D-gebrek. - Foto: Pixabay

Volgens het Erasmus MC heeft 55 procent van de kinderen van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst een gebrek aan vitamine D. Dat blijkt na analyse van de gegevens van 4000 kinderen uit Rotterdam.

Naar buiten

Wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt, bijvoorbeeld door verschillende buitenactiviteiten, kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Het eten van vette vis, halvarine, margarine en het toedienen van extra vitamine D kan ook een oplossing zijn om het tekort op te heffen.
Ontwikkeling
Vitamine D helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem en sterke botten en tanden. Mogelijk verkleint het de kans op astma en allergieën. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om kinderen tot vier jaar dagelijks tien microgram extra vitamine D te geven en dit ook na vier jaar te blijven doen bij kinderen met een donkere huid of onvoldoende blootstelling aan zonlicht.

Kinderen spelen veel minder buiten dan twintig jaar geleden. En veertig procent van de ouders heeft er moeite mee wanneer hun kind vies wordt. Handige tips om ouders te overtuigen van het belang van buitenspelen. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.