Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Expertisecentrum voor de kinderopvang van start

Het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang (EPKK) heeft groen licht gekregen om van start te gaan. Dit kan mede door de toegekende subsidie van het ministerie van SZW en kinderopvangorganisaties.
iStock

Het Expertisecentrum ontwikkelt de kennisbasis voor pedagogische kwaliteit van de kinderopvang en adviseert professionals, beleidsmakers en de politiek en wil met gezag en autoriteit professionals, beleidsmakers en de politiek, gevraagd en ongevraagd, adviseren.

Drie pijlers

Deze taken zijn vastgelegd in drie pijlers:

1. Verzamelen, vastleggen en toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis over kinderopvang.
2. Wetenschappelijke kennis vertalen naar toepassing in kennis voor de praktijk.
3. De theoretische en praktische kennis verbreden en verdiepen door – samen met professionals uit de praktijk – te reflecteren op de toepassing in de praktijk en de bevindingen als onderzoeksvragen terug te koppelen aan de wetenschap.

Financierders

De startfase van het Expertisecentrum wordt de eerste twee jaar gefinancierd door eigen middelen (het restkapitaal van voorheen Bureau Kwaliteit Kinderopvang, BKK), de inmiddels toegekende startsubsidie bij de Directie Kinderopvang van het ministerie van SZW en ‘startup-middelen’ uit de sector zelf. Verschillende kinderopvangorganisaties hebben zich bereid getoond bij te dragen aan de financiering van de opzet en inrichting van het expertisecentrum (in alfabetische volgorde): Compananny, HumanKind, Kibeo, Kidsfoundation,KindeRdam, Kinderopvanggroep, KinderRijk, Kion, Sinne, SWK groep, en Zonnekinderen.

Kennisbasis

‘De belangrijkste opgave voor de komende tijd is het inrichten van het expertisecentrum in praktische en technische zin’, laat directeur Yvette Vervoort weten. ‘Concreet betekent dit bouwen aan de organisatorische en de digitale infrastructuur (website) voor de kennisbasis.’

Eerste bijeenkomst

‘Behalve met praktische zaken gaan we ook snel aan de slag met de inhoud: eind januari organiseren we de eerste bijeenkomst voor pedagogen, pedagogisch beleidsmedewerkers en pedagogisch coaches om te inventariseren welke pedagogische thema’s op dit moment actueel zijn. Het doel van deze bijeenkomst is het opstellen van een longlist en op basis daarvan een shortlist (drie tot vijf items) van onderwerpen die we gaan uitwerken.’

‘We moeten af van het idee dat kinderopvang nog een jonge professie is. We zijn volwassen en hebben de belangrijke taak om jonge kinderen te begeleiden en te stimuleren bij hun ontwikkeling, net als in het onderwijs. Dat willen we uitdragen en naar de maatschappij toe laten zien’, zei EPKK-directeur Yvette Vervoort in een eerder interview. Lees meer

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.