Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EVC-branchecertificaat goedgekeurd door Nationaal Kenniscentrum EVC

Goed nieuws voor kinderopvangorganisaties en (aanstaande) medewerkers in de kinderopvang: de EVC-branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerkers is goedgekeurd door het Nationaal Kenniscentrum EVC. Op deze manier krijgen meer mensen de mogelijkheid om in de kinderopvang te werken, zonder opleidingsachtergrond tot pedagogisch medewerker.
EVC-branchecertificaat
Anatoly Tiplyashin / stock.adobe.com

In november 2020 hebben cao-partijen besloten tot een aantal acties om de instroom van medewerkers te vergroten. Een van die besluiten was de ontwikkeling van deze EVC-branchestandaard. Begin oktober vorig jaar keurden de cao-partijen BK, BMK en CNV de EVC-branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker al goed. Het wachten was nog op de goedkeuring van het Nationaal Kenniscentrum EVC. Ook zij hebben het branchecertificaat onlangs goedgekeurd.

Van ervaringscertificaat tot branchecertificaat

Kandidaten die graag in de kinderopvang willen werken en relevante praktijkervaring hebben, maar níet beschikken over de juiste opleiding, kunnen via dit EVC-traject de competenties aantonen van de Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang. Op deze manier kunnen zij alsnog voldoen aan de kwalificatie-eis. In de periode dat zij ervaring op doen, kunnen zij op de groep aan de slag als pedagogisch medewerker in ontwikkeling. Na het afronden van de EVC-procedure krijgen kandidaten een ervaringscertificaat, dat bij Kinderopvang werkt! verzilverd kan worden met een branchecertificaat als blijkt dat de kandidaat voldoet aan de branchestandaard. Daarmee kwalificeren zij zich voor de functie van pedagogisch medewerker.

Informatie en ondersteuning

Op Kinderopvang werkt! vind je informatie voor werkgevers en medewerkers. Met de Zelfscan EVC-branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang kunnen medewerkers zien hoever ze zijn in hun eigen proces.

Personeelstekort

De personeelstekorten in de branche lopen al jaren op, maar lijken nu zeer ernstige vormen aan te nemen met als gevolg tijdelijke en permanente sluitingen van groepen. Om de personeelstekorten aan te pakken is ook besloten de kwalificatie-eis pedagogisch medewerker sinds dit jaar tijdelijk te verruimen met universitaire bachelors en masters, in combinatie met aanvullende eisen. Ook studenten die een propedeuse hebben behaald, kunnen zich kwalificeren in combinatie met aanvullend bewijs. Het gaat om opleidingen die inhoudelijk te maken hebben met pedagogiek en ontwikkelingsgericht werken, op het niveau van een universitaire bachelor of een hbo- of universitaire master.

Bron: Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.