Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Europarlement luidt noodklok over dalende vaccinatiegraad

Frida Noordzij
In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR). In Europa vallen er zelfs alweer doden door mazelen. Het Europees Parlement luidt de noodklok en roept op tot actie tegen de ‘zorgwekkende’ afnamen van de vaccinatiegraad in de Europese Unie.
Foto: iStock

De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rodehond daalt in Nederland al een paar jaar licht, blijkt uit het jaarverslag van het Rijksvaccinatieprogramma 2016. De norm van 95 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt in Nederland bij de eerste BMR-prik niet meer gehaald, meldt De Telegraaf.

Baarmoederhalskanker

Voor de tweede BMR-vaccinatie was het percentage al langer lager dan de norm. In 2016 lieten voor het eerst minder meisjes zich inenten tegen baarmoederhalskanker, het percentage daalde van 61 naar 53 procent. In de EU waren tussen 2008 en 2015 215.000 gevallen van ziektes die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden, waaronder de mazelen. Vorig jaar moest ook het RIVM in Nederland waarschuwen voor een mazelenuitbraak.

Beschermen

Het Parlement citeert in het besluit epidemiologische studies die melding maken van ‘aanzienlijke tekorten in de vaccinatiegraad’ en ‘dekkingsgraden die te laag zijn om de bevolking fatsoenlijk te beschermen tegen ziekten die met inenting makkelijk te voorkomen zijn’, meldt het Algemeen Dagblad.

Actie

‘Met alle respect voor de principes van gewetensvrijheid en onaantastbaarheid van het menselijk lichaam is nu actie geboden. Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen is niet meer van deze tijd en onnodig. Meer voorlichting en transparantie over onderzoeken zijn echt nodig om de spookverhalen bij ouders en patiënten over bepaalde vaccins weg te nemen’, stelt EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA).

Maatregelen

In een besluit roept het EU-parlement de Europese Commissie en de lidstaten op maatregelen te nemen tegen de ‘toenemende en wijdverspreide terughoudendheid tegenover vaccins’ en de kostenstijging ervan aan te pakken: de vaccinatiekosten voor één kind waren in 2014 69 keer duurder dan in 2001. Daarom pleit het Parlement voor een gezamenlijk Europees inkoopbeleid, zodat de EU-lidstaten een sterkere onderhandelingspositie hebben tegenover de farma-industrie.

Vluchtelingen

Ook eist het Parlement dat lidstaten vluchtelingen die Europa binnenkomen zorgvuldig screent en eventueel laat vaccineren. ‘Er zijn in vluchtelingenopvangcentra nu al uitbraken die gemakkelijk kunnen worden voorkomen. Bovendien moeten we tegengaan dat oude ziekten die we in Europa succesvol hebben uitgeroeid, zoals polio, via migratie tot nieuwe epidemieën leiden.’


‘Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), dat in 1957 startte, is geen vanzelfsprekendheid meer. Wat begon als een gerichte actie tegen de zo vaak heftig verlopende en regelmatige invaliderende infectieziekten bij kinderen, is deze dagen steeds vaker onderwerp van gesprek. Gesprekken die soms zelfs leiden tot hevige discussies. De angst voor infectieziekten en invalidatie maakte plaats voor angst voor bijwerkingen en twijfel aan nut en noodzaak.’ Lees het blog dat de GGD schreef over vaccinaties


 

1 REACTIE

  1. Is kinderopvangtotaal een zoveelste spreekbuis voor vaccinatiepropaganda? Het lijkt er op. Telkens weer wordt hier aandacht aan besteed. En HPV nog wel, waar gaat dit over? HPV is niet van belang binnen de kinderopvang, aangezien de doelgroep voor de vaccinaties zo rond de 12 jaar oud is. HPV is ook geen besmettelijke ziekte die binnen de kinderopvang wordt overgedragen. Vanwaar dan toch die aandacht voor dit soort berichtgeving? Ouders wordt wakker en doe zelf onderzoek naar vaccinaties. Begin bij het HPV vaccin, dan blijkt al heel snel dat er iets niet klopt. Diverse documentaires, zoals de Deense docu the vaccinated girls, sick and betrayed geven een verhelderend beeld van de schaduwzijde van dit vaccin. En ja, deze docu is niet gemaakt door complotdenkers, maar door artsen die zien dat er iets niet klopt. Waarom gaan er geen alarmbellen af? Waarom wordt altijd alleen de pro-vax beweging een platform geboden?

    Vaccins zijn onvermijdelijk onveilig. Lees de bijsluiters…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.