Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer verwerpt initiatief om ongevaccineerd kind in opvang te kunnen weigeren

Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om kinderopvangcentra het recht te geven om kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen kinderziektes te weigeren, is gestrand in de Eerste Kamer.
Fotolia

Doel van het voorstel was om de kinderopvang veiliger te maken voor de gezondheid van kinderen. Alleen D66 stemde voor het eigen voorstel, dat begin 2020 nog met ruime meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen. Dat was vlak voordat de coronapandemie uitbrak.

Coronaprik

De senaat is nu echter tegen, omdat de coronaprik nu ook onder de wetswijziging zou vallen en er ongewenste neveneffecten kunnen ontstaan in de kinderopvang, vinden veel partijen. Het zou kunnen leiden tot een onderscheid in de opvang tussen kinderen die wel of niet tegen corona zijn gevaccineerd. Ook een prik tegen HPV – die beschermt tegen onder meer baarmoederhalskanker – kwam onbedoeld in de regeling terecht, omdat de initiatiefnemers in hun voorstel verwezen naar het Rijksvaccinatieprogramma. Daar zijn deze twee vaccinaties bijgekomen.

Novelle

De initiatiefnemers Paul van Meenen en Rens Raemakers wilden nog met een zogeheten novelle het initiatiefvoorstel repareren, om de corona- en HPV-prik eruit te halen. De Tweede Kamer zou zich dan eerst over deze novelle moeten uitspreken, voordat de Eerste Kamer zich er opnieuw over buigt. In de senaat was hiervoor alleen onvoldoende politieke steun, waarna de stemming dinsdag na enkele weken van uitstel toch werd doorgezet.

Van Meenen vindt het onbegrijpelijk dat aanvankelijke voorstanders van het initiatief als GroenLinks en PvdA opeens tegen een novelle waren. Door de onzekerheid gaf ook voorstander VVD aan dat ze genoodzaakt waren om tegen de wetswijziging te stemmen. Ook fractie-Nanninga vond het spijtig dat er geen kans kwam om de novelle uit te werken. In de Tweede Kamer waren destijds ook PvdD, DENK, 50PLUS, PVV, FVD, Van Kooten-Arissen en Van Haga voor het initiatiefwetsvoorstel.

Teleurgesteld

Van Meenen is teleurgesteld dat het nu in de prullenmand ligt. ‘De wet is nooit bedoeld om coronavaccinaties verplicht te stellen. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen en ouders zekerheid te bieden.’ Hij is bezorgd omdat ‘door de dalende vaccinatiegraad uitbraken van zeer besmettelijke en gevaarlijke ziektes als mazelen nog altijd op de loer liggen’.

De D66’er weet zeker dat er een vervolg komt, maar denkt nog na over de manier waarop. Hij kan onder meer een nieuw wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer. Het vervelendste vindt hij dat er grote vertraging is ontstaan en dat is nadelig voor kinderen, aldus Van Meenen.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.