Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenmalige uitkering in maart en september

Volgens de cao-afspraken 2012-2014 ontvangen kinderopvangmedewerkers deze maand én in september een eenmalige uitkering. In de cao staan de bruto bedragen van 200 euro in maart en 150 euro in september, maar de hoogte van het bedrag wordt vastgesteld naar rato van de omvang van het dienstverband. Hoe groter het contract, hoe hoger de uitkering.
Eenmalige uitkering in maart en september
Foto: AFP

De uitkering geldt voor alle medewerkers die op 1 maart, respectievelijk 1 september bij de kinderopvangorganisatie in dienst zijn. Medewerkers met een 0-uren-contract hebben dus ook recht op een uitkering.

Laatste zes maanden

De Brancheorganisatie Kinderopvang adviseert werkgevers om voor de hoogte van de eenmalige uitkering voor medewerkers met een 0-uren-contract uit te gaan van het gemiddeld aantal gewerkte uren over de laatste zes maanden. Maar als dit heel gunstig of juist ongunstig uitpakt voor de werknemer, dan kan een kortere dan wel langere termijn worden gehanteerd.

Onderhandelen

De eenmalige uitkering in maart en september is een gevolg van het schrappen van de eindejaarsuitkering in de cao. Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben lange tijd moeten onderhandelen over de inhoud van de cao. Werkgevers kregen de mogelijkheid medewerkers flexibeler in te zetten, werknemers kregen op hun beurt een loonsverhoging van 1 procent in 2013 en nog eens in 2014.

Bekijk de cao Kinderopvang 2012-2014

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.