Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op de zes ouders wil stoppen met werken

Stoppen

Een op de zes ouders denkt erover om te stoppen met werken nu de kinderopvang duurder is geworden. Dit blijkt uit een enquête van ouderbelangenvereniging BOinK en het televisieprogramma Debat op 2, dat woensdag 2 januari in het teken stond van duurdere kinderopvang.

Eén op de twintig ouders is al gestopt met werken. Bijna de helft van de ouders overweegt minder te gaan werken en een kwart van hen heeft een alternatieve vorm van opvang geregeld, bijvoorbeeld door een oma of een buurvrouw die oppast.

Discussie
Debatop2 had op 2 januari de studio vol zitten met ouders en vertegenwoordigers vanuit de kinderopvang zoals Gjalt Jellesma van BOinK, Pauline Schellart van Kanteel Kinderopvang en Ed Buitenhek van adviesbureau Buitenhek. Zij discussieerden onder andere over de inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag, de functie van de kinderopvang en de emancipatie van vrouwen.

Hoge inkomens
Vanaf 1 januari krijgen ouders met een hoog inkomen minder kinderopvangtoeslag dan vorig jaar. Ouders met een gezamenlijk inkomen vanaf 118.000 euro bruto moeten de kinderopvang volledig zelf betalen. In 2012 was de toeslag ook al verlaagd voor de andere inkomensgroepen, waardoor de vraaguitval in de kinderopvang al enige tijd geleden is ingezet.

Financiële problemen
Voor de enquête zijn 708 ouders ondervraagd. De helft van hen vindt het terecht dat rijkere ouders meer betalen dan armere ouders. Desondanks geeft 82 procent van hen aan in financiële problemen te komen door de duurdere kinderopvang.

Bron: BOinK/ Trouw
ANP Photo, Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.