Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Één op de vijf ondernemers kent ontslagprocedure niet

Een vijfde van de bedrijven weet niet goed hoe een ontslagprocedure werkt. Dat blijkt uit een onderzoek van DAS onder Nederlandse MKB'ers. 34 procent denkt maximaal 20.000 euro kwijt te zijn aan het ontslag van een medewerker met een salaris van ongeveer 2000 euro. En 39 procent heeft geen idee wat de kosten van een ontslagprocedure zijn.
Één op de vijf ondernemers kent ontslagprocedure niet
Foto: ANP Photo

Ruim een kwart van de bedrijven met 5-9 medewerkers werkt niet met een personeelsdossier. Acht op de tien doet dat wel, maar dat zijn vooral de grotere ondernemingen.

Waarschuwingen

In het bedrijfsdossier nemen bedrijven van 10 tot 200 medewerkers vaker een officiële waarschuwing mee. 96 procent van de grote bedrijven doet dat tegenover 66 procent van de bedrijven met maximaal 9 medewerkers. Officiële waarschuwingen zijn belangrijk in de juridische afwikkeling van een ontslagprocedure. Vogt een medewerker deze waarschuwingen namelijk niet op, dan kan dat een reden zijn voor ontslag. Uiteraard moet de werkegever dan wel aan kunnen tonen dat hij zijn niet functionerende medewerker heeft gewaarschuwd.

Verbeteren

Goed vastgelegde afspraken geven de werknemer een eerlijke kans om zich te verbeteren. Daarvoor moet hij of zij de kans krijgen en de waarschuwing moet aantoonbaar en gefundeerd zijn. Als verbetering uitblijf, dan kan het dossier helpen bij de ontslagprocedure en voorkomen dat de werkgever moet opdraaien voor hoge ontslagprocedures.

Beoordeling

Ruim een kwart van de medewerkers zegt in het onderzoek het gevoel te hebben dat ze kritischer worden beoordeeld op hun functioneren. Dat komt deels omdat werkgevers in economisch zwaardere tijden meer verwacht van zijn/haar werknemer. Anderzijds speelt mee dat medewerkers als gevolg van reorganisaties meer taken hebben gelregen die voorheen door ontslagen collega’s werden uitgevoerd.

Wil je meer weten over ontslagprocedures? Kijk op de website van DAS Rechtsbijstand.

In het septembernummer van tijdschrift Management Kinderopvang verschijnt een artikel over de kosten en procedure van ontslag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.