Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dwingende oproep aan politiek: ‘Fix het kinderopvangsysteem’

De politiek moet vaart maken met de invoering van een nieuw kinderopvangstelsel om werk en zorg te combineren. Die oproep doen tienallen organisaties in het manifest ‘Fix het kinderopvangsysteem’ dat dinsdag 9 mei werd overhandigd aan SZW. Om hun pleidooi kracht bij te zetten, namen de partijen hun eigen jonge kinderen mee naar de hal van het Tweede Kamergebouw.
dwingende-oproep-aan-politiek-fix-het-kinderopvangsysteem
Marjet Winsemius (VWO), met de woordvoerders kinderopvang: Jacqueline van der Hil (VVD), Fonda Sahla (D66), Hilde Palland (CDA), Sennah Maatoug (GL), Tunahan Kuzu (Denk), Chris Stoffer (SGP) en Loes Ypma (BMK). Foto: BMK

Het manifest is een reactie op de bekendmaking dat de kabinetsplannen voor bijna gratis kinderopvang worden uitgesteld tot 2027. Onder andere Jeugdzorg Nederland, FNV en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang ondertekenen het manifest.

‘Systeem is onnodig en complex’

Een ‘zeer onverstandig’ besluit stellen de partijen in het manifest. ‘Door het huidige foutgevoelige stelsel worden veel ouders geconfronteerd met torenhoge aanslagen en door de hoge kosten zijn ouders een groot deel van hun inkomen kwijt aan kinderopvang. Het systeem is onnodig complex. Ondertussen groeit de kansenongelijkheid tussen kinderen en zijn de tekorten op de arbeidsmarkt zorgwekkend. Dit kan zo niet langer; hervorming is hoognodig. Fix the system!’

Demonstratie

’Het is enorm teleurstellend dat de herziening is uitgesteld, maar het betekent niet dat de minister nu stil kan zitten. Daarom nemen we onze kinderen vandaag mee en laten we de kinderwagens bij wijze van demonstratie achter voor de Tweede Kamer, om te laten zien dat de oplossing bij de politiek ligt’, zegt ook Joline Heusinkveld, programmamanager bij WOMEN Inc.

Manifest

Alle 40 ondertekenende organisaties roepen de politiek nadrukkelijk op om het nieuwe kinderopvangsysteem zo in te richten dat het voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Voor alle kinderen: ongeacht het inkomen en werk van hun ouders
  • Zonder gedoe: dus schaf de kinderopvangtoeslag af
  • Goed: zorg dat de huidige kwaliteit van kinderopvang gegarandeerd blijft
  • Gratis: zorg dat de kinderopvang voor alle gezinnen financieel toegankelijk is, net als het onderwijs. Voorkom dat organisaties de prijzen kunnen verhogen boven het uurtarief dat straks door de overheid aan organisaties wordt uitbetaald, door een prijsplafond in te stellen
  • Een aantrekkelijke sector om in te werken: investeer in werken in de kinderopvang, ook om voldoende plekken en een goede kwaliteit van de opvang te waarborgen. Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden met meer waardering en loopbaanperspectief. Samenwerking met onderwijs, cultuur en sport is hierbij essentieel: er moet ruimte zijn voor combinatiebanen en voor locaties waar samengewerkt kan worden. Zorg voor stabiliteit en voorspelbaarheid in de kinderopvangsector.

Lees het manifest ‘Fix het kinderopvangsysteem’ >> 

Ed Buitenhek: ‘Het bijna-gratis kinderopvangplan rammelt aan alle kanten’

Is de bijna-gratis kinderopvang wel zo’n goed idee? Volgens het kabinet is het een oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt, het bestrijden van kansenongelijkheid en het uitbannen van de complexiteit van de kinderopvangtoeslagregeling voor ouders. Klinkt als win-win-win. Maar kloppen de aannames van het kabinet wel en hoe haalbaar zijn deze plannen? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.