Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizenden baby’s minder geboren dan anders

Er zijn de eerste vier maanden van dit jaar zo weinig baby's geboren, dat het gaat om een laagterecord. De economische crisis zou daar de oorzaak van zijn, denken deskundigen.
geboorte
Cirilopoeta / Getty Images / iStock

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er het eerste kwartaal van dit jaar ruim 53.000 kinderen geboren. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 57.000. Ook vergeleken met 2020 en 2019 gaat het dit jaar om een flinke daling.

Onzeker

Zoals eerder in de geschiedenis lijkt ook nu de economische crisis, ontstaan door de coronapandemie, de reden van het lage aantal geboortes. Door de stijgende prijzen worden mensen momenteel onzekerder over hun financiële positie. Ook de krapte op de woningmarkt kan een rol spelen. ‘Mensen willen toch eerst zeker zijn dat ze een goede woonplek hebben waar ook ruimte is voor een baby’, zegt Tanja Traag van het CBS tegen het Algemeen Dagblad.

Later zwanger

Tijdens de coronacrisis steeg het aantal geboortes juist, vermoedelijk omdat mensen meer samen thuis zaten en werk makkelijker met het gezinsleven konden combineren. Het CBS had verwacht dat het aantal geboorten wel langer een opleving zou hebben, omdat een steeds grotere groep vrouwen een zwangerschap lijkt uit te stellen.

Zomerbaby’s

De komende maanden zal het aantal geboorten wel weer wat oplopen, zo is de verwachting. Dat is ieder jaar namelijk het geval in deze maanden. Gemiddeld komen er maandelijks zo’n 14.000 baby’s ter wereld, vorig jaar waren dat er in juli, augustus en september zo’n 2000 meer.

Waar kunnen ouders het beste op letten bij hun keuze voor kinderopvang? Lees hier de gouden tips van een pedagoog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.