Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duits coronaonderzoek: kinderen lijken net zo besmettelijk

Kinderen kunnen het coronavirus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen, zeggen Duitse onderzoekers. Zij waarschuwen voor een onbeperkte opening van scholen en kinderdagverblijven.
iStock

Dat stelt een Duitse onderzoekgroep onder leiding van topviroloog Christian Drosten in een nieuwe studie, meldt NOS. Drosten is een belangrijke adviseur van de Duitse regering. De studie is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen, meldt ANP.

Kinderopvang Duitsland

De onderzoekers waarschuwen expliciet tegen volledige heropening van scholen en kinderdagverblijven in Duitsland. Ze benadrukken de noodzaak om verspreiding van het virus maximaal te beperken omdat een groot deel van de bevolking vatbaar is.

Virusdeeltjes

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde is. Het was al bekend dat kinderen met griep zeer hoge concentraties virusdeeltjes in de keel hebben.

‘Kinderen mogelijk even besmettelijk als volwassenen’

‘In onze studie vinden wij geen enkel statistisch bewijs dat de hoeveelheid virusdeeltjes in kinderen met een covid-infectie anders is. Daarom moeten wij waarschuwen tegen een ongeclausuleerde heropening van scholen en kinderdagverblijven in de huidige situatie met een grotendeels bevattelijke bevolking en de noodzaak om de besmettingsgraad laag te houden door niet-farmaceutische maatregelen. Kinderen zijn mogelijk even besmettelijk als volwassenen.’

Marion Koopmans

Marion Koopmans, hoogleraar en hoofd virologie aan het Erasmus MC zei in het NOS Radio 1 Journaal: ‘Er zitten maar heel weinig kinderen tussen alle in Berlijn positief geteste personen. Maar bij de kinderen die covid hebben, vind je een vergelijkbare hoeveelheid virus als bij anderen.’

Dat zegt volgens Koopmans niet alles over besmettelijkheid. ‘Om iemand te besmetten heb je ook symptomen nodig. Alles bij elkaar lijken kinderen toch echt minder bij te dragen aan de verspreiding van het virus.’

Geen reden om heropening te overwegen

Geen reden dus om de heropening onder voorwaarden van basisscholen, kinderdagverblijven en speciaal onderwijs te heroverwegen, vindt Koopmans. ‘Elke versoepeling die je doorvoert zorgt voor verspreiding van het virus. Daarom moet je dat stap voor stap doen en heel goed monitoren.’

Wereldwijde virusstudies

Verder lijken er geen gevallen bekend te zijn waar een kind een volwassene besmet, aldus een analyse van wereldwijde virusstudies die is opgesteld door het kindergeneeskundig blog Don’t Forget the Bubbles. Veel geïnfecteerde kinderen vertonen mogelijk helemaal geen ziekteverschijnselen.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.