Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drukte op bso’s door staking scholen

Marianne Velsink
Na sneeuwvrij op maandag zijn veel scholen ook op dinsdag gesloten vanwege stakende leerkrachten. 90 procent van de basisscholen doet aan de staking mee. Het leidt tot mopperende ouders en bso’s die overuren draaien.
Foto: ANP

Opnieuw leggen leerkrachten het werk neer om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en het te lage salaris. Het kabinet heeft na de vorige stakingsdag begin oktober 430 miljoen euro toegezegd om werkdruk te verlagen en 270 miljoen euro om de salarissen te verhogen. Maar er is veel meer geld nodig, zeggen de leerkrachten.

Lastminute

Anders dan in oktober is deze stakingsdag pas een week geleden definitief ingelast. Het betekent dat ouders lastminute extra kinderopvang aan moesten vragen. Niet alle kinderopvangorganisaties konden aan deze lastminute aanvraag voldoen. Op NOS.nl staat bijvoorbeeld dat kinderopvangorganisatie SKBNM in het Gooi het organisatorisch niet rond heeft gekregen om voldoende personeel in te schakelen. Ook omdat tot op het laatst onduidelijk was hoeveel scholen mee zouden doen.

Vrije dag

Het Algemeen Dagblad nam een kijkje in de regio Rotterdam. Daar merken onder andere Kinderopvang Bimbola, Kiddoozz en Kinderopvang Het Steigertje dat het extradruk is op dinsdag. Joyce van Seggelen van Het Steigertje merkt op dat meer ouders hun kinderen nu onder willen brengen bij de opvang. Zij vermoedt dat werkgevers minder happig zijn om ouders een vrije dag te geven nu de scholen wéér een dag dicht blijven.

Vergoeding

Zo’n extra stakingsdag kost ouders al snel zo’n 50 euro extra per kind. Terwijl Bimbola begin oktober nog gratis opvang aanbood voor de gedupeerde ouders, ziet ze zich toch genoodzaakt nu wel een vergoeding te vragen. Bij Kiddoozz merken ze dat ouders meer moeite hebben om vrij te krijgen of opvang te regelen. Ook omdat het een drukke periode is. De organisatie is dan ook extra uur open en het personeel werkt een dubbele dienst.

Bedrijven

Er zijn ook grote bedrijven die vandaag zelf opvang voor de kinderen verzorgen, zoals de ING en de Universiteit van Wageningen. Daar mogen werknemers hun kinderen meenemen en zij wisselen elkaar af voor activiteiten voor de kinderen.

Kritiek

Ouders hebben een stuk minder begrip voor deze tweede stakingsdag in het onderwijs. Uit een peiling van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs kwam vorige week naar voren dat minder dan de helft van de ouders achter de lerarenstaking staat. De Telegraaf somt wat kritische opmerkingen van ouders op: ‘Als je net 700 miljoen euro hebt gekregen om de problemen concreet op te lossen mag je in je handen klappen, geen enkele andere groep krijgt dit van de overheid’, zegt een van de ouders. En een ander: ‘Ik ben er zelfs erg boos over. Op deze manier dwing je geen zaken af, zeker niet in een sector waar het gaat om kinderen. Lobby dan beter in plaats van het over de schutting van de ouders te gooien.’

Veredelde kinderopvang

Maar die kritiek pareren sympathisanten dan weer. ‘Zolang ouders school zien als veredelde kinderopvang zodat zij kunnen gaan werken of leuke dingen kunnen gaan doen ipv investering in de toekomst van de kinderen, zal dit niet veranderen’, zegt iemand op Twitter. Ook anderen storen zich eraan dat ouders school blijkbaar vooral als kinderopvang zien.


Komen er ook acties in de kinderopvang?Als het aan vakbond FNV ligt wel nu de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang zijn vastgelopen. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.