Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directe financiering kinderopvangtoeslag komt er

Het voorstel van minister Asscher voor directe financiering van kinderopvangtoeslag gaat er komen. Dit heeft hij besloten na een uitgebreide heroriëntatie op het al bestaande plan en alternatieve plannen. Asscher wil de nieuwe financiering een jaar later in laten gaan: op 1 januari 2020, met een geleidelijke invoering vanaf 1 januari 2019.
1 Nieuwe financiering gaat door.jpg
Hoewel minister Asscher ziet dat ook zijn plan risico’s met zich meebrengt

Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het plan is om nog voor de verkiezingen in maart 2017 een wetsvoorstel in de Tweede Kamer te hebben liggen. Ondanks alle kritiek, komt de minister toch bij het originele voorstel voor directe financiering van kinderopvang uit. Hij wil dit voorstel nog wel iets wijzigingen naar aanleiding van de gegeven kritiek bij de internetconsultatie en de uitgevoerde toetsen, maar in grote lijnen blijft de opzet dezelfde.

De nieuwe financiering

Dit betekent dat vanaf 2020 DUO een centrale rol gaat spelen en dat de Belastingdienst buiten beeld is. Van alle ouders wordt een digitale portemonnee binnen een DUO-omgeving aangemaakt. Kinderopvangtoeslag wordt via deze portemonnee naar de kinderopvangorganisaties overgemaakt. Ouders betalen zelf via de portemonnee het resterende bedrag aan kinderopvangtoeslag.

Alternatieve oplossingen

Hoewel minister Asscher ziet dat ook dit plan bewerkelijk is en risico’s met zich meebrengt, denkt hij na een uitgebreide heroriëntatie dat de voorgestelde alternatieven voor meer problemen zorgen. Hij bekeek onder andere het idee van de verkoop van vouchers aan ouders om kinderopvang mee te betalen en een 100 procent financiering van kinderopvang door de overheid waardoor kinderopvang voor alle ouders een basisvoorziening wordt, maar alle deze plannen leveren wat hem betreft veel meer problemen op.

Welke alternatieven heeft minister Asscher bij de heroriëntatie onderzocht en wat zijn de knelpunten? Lees meer

Aanbevelingen ICT-toetsing

De nieuwe heroriëntatie kwam er omdat het Bureau ICT-toetsing (BIT) hierop had aangedrongen bij minister Asscher. Concreet kwamen zij met drie aanbevelingen: onderzoek alternatieve oplossingen, stuur stevig op mijlpalen en kies voor bewezen technologie en start de afbouw bij de Belastingdienst pas als de dienstverlening bij DUO goed werkt.

Ouders de dupe

Minister Asscher toont in de heroriëntatie nog eens aan waarom het noodzakelijk is om de huidige financieringssystematiek aan te passen. Veel gezinnen hebben nog altijd te maken met hoge navorderingen. Vooral gezinnen in lagere inkomensgroepen zijn hiervan de dupe. In totaal staat er nu nog voor 625 miljoen euro aan vorderingen met kinderopvangtoeslag open. De verwachting is dat een deel daarvan nooit terug komt. Het bedrag dat nooit meer te innen is, bedraagt nu al 1 tot 2 procent van de jaarlijkse uitgaven aan kinderopvangtoeslag.

Fraude gastouderopvang

De minister vindt het niet goed dat alles nu op het bordje van de ouder terechtkomt. Want juist voor ouders die minder goed met de systematiek en regelgeving kunnen omgaan, kan het doorgeven van verkeerde informatie tot schrijnende situaties leiden omdat het bij de kinderopvangtoeslag veelal om relatief grote bedragen gaat. Asscher noemt ook nog problemen met fraude, vooral toeslag voor gastouderopvang. Daar is nu ook jaarlijks 6 miljoen euro mee gemoeid.

Invoering nieuwe financiering

Omdat het BIT had aangedrongen op meer tijd om de nieuwe financiering te implementeren, heeft minister Asscher het project een jaar uitstel gegeven. de invoering begint vanaf 2019, maar vanaf 2020 werken alle ouders, kinderopvangorganisaties en DUO en de overheid met de digitale portemonnee.

Bekostiging project

Ook heeft de minister een onderbouwing voor de financiering van dit omvangrijke project. Een extra investering in DUO kan worden betaald uit een eenmalige meevaller in het potje verlenging van de werkloosheidstermijn. Op de langere termijn verwacht minister Asscher het project te kunnen financieringen met de forse terugloop van onterecht uitbetaalde kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. Deze ‘vrijval van middelen’, zoals hij die noemt, kan worden gebruikt om het nieuwe systeem te betalen.

Lees hier meer berichtgeving over de nieuwe financiering op Kinderopvangtotaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.