Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dieren grootste trekpleister agrarische kinderopvang

Wat maakt agrarische kinderopvang leuk voor kinderen en ouders? Wat kan er beter? De Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK) deed samen met Wageningen UR onderzoek.
Agrarische kinderopvang.jpg
Kinderen vinden het leuk om dieren te aaien en te verzorgen

Agrarische kinderdagverblijven en bso’s zijn specialisten in buitenspelen en natuur voor kinderen. De VAK wilde wel eens weten waarin agrarische kinderopvangorganisaties zich onderscheiden ten opzichte van reguliere kinderopvanglocaties. Ook wilde VAK-voorzitter Peter Gille weten waar de sterke punten van agrarische opvang zitten en waar nog verbeterpunten zijn.  De VAK deed hier samen met de universiteit van Wageningen onderzoek naar. De resultaten zijn weergegeven in de brochure Kenmerkende aspecten van agrarische kinderopvang. De aanwezigheid, het belang en de (mogelijke) effecten volgens experts, ouders en kinderen.

Het onderzoek

Agrarische ondernemers, ouders en bso-kinderen droegen bij aan het onderzoek door vragen van de onderzoekers te beantwoorden. De onderzoekers bezochten agrarische locaties, stelden enquêtes op voor ouders en interviewden nog eens twaalf ouderparen en bso-kinderen. Een groep bso-kinderen kreeg camera’s met de opdracht foto’s te maken van wat zij belangrijk vinden. Dat leverde vrolijke collages op van, met name, dieren. Pedagoog en ontwikkelingspsycholoog Elly Singer keek mee met het onderzoek, boog zich over de vraag wat de effecten zijn van groene aspecten voor kinderen en gaf aanbevelingen om de kwaliteit van agrarische opvang te verbeteren.

Buitenspelen

Een groot voordeel van agrarische kinderopvang is dat kinderen veel buiten zijn. Dat wordt zowel beaamd door de onderzoekers, de ouders als de kinderen. Ouders zien dat kinderen het buiten zijn meenemen naar huis. Ook als het slechter weer is, gaan de kinderen dan naar buiten. Kinderen raken eraan gewend. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het heeft een positief effect op de gezondheid, ze worden creatiever en coöperatiever.

Dieren in de kinderopvang

Er is geen agrarische kinderopvanglocatie zonder dieren. Sterker; het is voor ouders een belangrijke reden om voor agrarische kinderopvang te kiezen en voor kinderen zijn dieren het belangrijkst van de opvang. Op 37 procent van hun foto’s stonden dieren. Ze vinden het leuk om dieren te aaien en te verzorgen, ze voelen zich door dieren begrepen en ze krijgen een verantwoordelijkheidsgevoel. Volgens de onderzoekers dragen dieren daarnaast bij aan de ontwikkeling van zorgzaamheid en empathie van kinderen.

Speelmateriaal

Aan uitdaging geen gebrek in de buitenruimte van agrarische kinderopvang. Onderzoekers zagen hekken om over te klimmen, dieren om te verzorgen, natuurlijk speelmateriaal, obstakels en stallen waar kinderen vaak ook (onder begeleiding) mogen komen. In veel agrarische opvanglocaties spelen kinderen standaard in overalls en laarzen. Vies worden is zowel voor ouders, kinderen als pm’ers mede daarom geen beperking. Ouders hechten minder waarde aan de natuurlijke materialen waar kinderen mee in aanraking komen op de agrarische opvang, zoals blaadjes, takken, stro, takken; al merken ouders wel op dat kinderen thuis zich ook met kosteloos materiaal vermaken. De onderzoekers vonden het erf soms iets te opgeruimd.

Moestuintjes

Op de boerderij zien kinderen van dichtbij hoe voedsel wordt geproduceerd. Moestuinen zijn er bijna overal, maar het blijkt vooral op de bso nog lastig om dit in het volle programma in te passen. Ouders hebben hoge verwachtingen van wat kinderen op de agrarische opvang meekrijgen over voedselproductie, al twijfelen ze wel of dit leidt tot gezonder eet- en drinkgedrag. Niet overal is de boer in de opvang zichtbaar. Dat is jammer, want kinderen zijn ontzettend enthousiast over de boer vanwege het werk dat hij en/of de boerin doen.

Binnenruimte

De binnenruimte van agrarische opvang is veelal sober en prikkelarm. Ouders noch kinderen hechten hier speciaal waarde aan. Sommige ouders denken wel dat zo’n binnenruimte rust biedt en dat het goed is voor de concentratie. Andere ouders zien liever meer vrolijkheid, kleuren en kindertekeningen aan de muren.

Kleinschaligheid

Agrarische opvang locaties zijn bijna altijd kleinschalig. Vooral kinderen hechten waarde aan de persoonlijke band met pedagogisch medewerkers. Dat bleek uit de interviews en het feit dat de kinderen hun pm’er regelmatig op de foto zetten. Op locaties waar meer een familiesfeer hangt en waar kinderen van de dagopvang gemakkelijk de bso kunnen bezoeken, worden deze interacties zeer gewaardeerd door de kinderen.

Elly Singer, pedagoog, las mee met het onderzoek en had nog wat concrete adviezen aan agrarische kinderopvanglocaties om het verblijf voor kinderen nog beter te maken. Deze aanbevelingen zijn ook heel interessant voor kinderopvanglocaties die niet op de boerderij gelegen zijn. Lees de groene aanbevelingen van Elly Singer hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.