Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Deze opleidingen volstaan voor de Pedagogisch Coach

Vanaf 2019 moeten kinderopvangorganisaties met een pedagogisch coach/pedagogisch beleidsmedewerker werken. Onlangs is bekend gemaakt welke opleidingen volstaan voor deze functie. Dit is een lijst met hbo, wo en associate degree-diploma’s én de aanvullende eisen die worden gesteld aan mbo 4 geschoolde krachten.

De kwalificatie-eisen zijn door de cao-partijen kinderopvang overeen gekomen. Later volgt nog de exacte functieomschrijving zodat organisaties deze nieuwe rol echt vorm kunnen geven. De partijen zeggen toe dat deze informatie zo spoedig mogelijk volgt. Veel kinderopvanghouders zijn nu al bezig met voorbereidingen op deze IKK-kwaliteitseis. Zeker kleine kinderopvangorganisaties moeten schuiven en passen en meten om deze persoon op te leiden en te financieren.

Hbo en wo

Samenvattend staan er op de lijst bekende pedagogische opleidingen op hbo-niveau zoals Pedagogiek, Pedagogisch management Kinderopvang en de Lerarenopleiding Pedagogiek. Een greep uit de universitaire opleidingen op de lijst: Pedagogische wetenschappen, Ontwikkelingspsychologie en Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. Diploma’s van de Associate degree-opleidingen Kinderopvang, Pedagogisch Educatief Medewerker en Pedagogisch Professional Kind en Educatie volstaan ook.

Overige opleidingen

Dan is er nog een langere lijst met opleidingen op het terrein van pedagogisch coachen en/of pedagogisch beleid (zowel hbo als wo) die wat minder bekend zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Kinder- en jeugdpsychologie, Special Education Needs (leraar speciaal onderwijs), Orthopedagogiek en Education Science. Voor buitenlandse diploma’s geldt dat ze volstaan als in een gewaarmerkte brief van het Internationale Diploma Waardering (IDW) staat dat het diploma gelijkwaardig is aan dat van de eerdergenoemde opleidingen op de lijst.

Mbo’ers

Mbo-4 opgeleide beroepskrachten kunnen de rol van pedagogisch coach ook vervullen, maar moeten wel bijscholing volgen op het gebied van coaching en/of pedagogiek kinderen 0-13 jaar. Dit geldt ook voor mensen met een docentenopleiding (minimaal hbo-niveau). Dit kan een certificaat zijn van een minor, keuzevak of keuzedeel of van een branche-erkende scholing of een EVC-procedure op het gebied van coaching én pedagogiek.

Aanvullende scholing

In een servicedocument wordt uitgelegd aan welke eisen de bijscholing op het gebied van coaching en of pedagogiek voor kinderen van 0-13 jaar moet voldoen. Aanbieders kunnen hun opleiding aanmelden bij de Adviescommissie Coaching in de Kinderopvang. Uit de beschrijving moet duidelijk blijken wat de inhoud van de scholing is, hoe leerdoelen worden bereikt, wat de totale studiebelasting is en welke leervormen worden toegepast. Daarnaast moet een voorbeeld van het certificaat worden getoond en wat de kosten van de scholing zijn. De Adviescommissie Coaching in de Kinderopvang brengt advies uit aan het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK). Bij een positief besluit wordt het scholingsaanbod op de website van FCB geplaatst en gecommuniceerd met het werkveld.

Download hier de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

Download hier Servicedocument Branche erkende scholing Coaching en Pedagogiek kinderen 0-13 jaar


Willeke van Rooij – Dekker doet voor haar studie Pedagogisch Management Kinderopvang onderzoek naar hoe kinderopvangorganisaties invulling gaan geven aan de Pedagogisch coach/beleidsmedewerker. Deze kwaliteitseis treedt vanaf 2019 in werking. Wlt u (leidinggevende in de kinderopvang) meewerken aan haar onderzoek? Beantwoord dan de vragen in haar enquête. Invullen kost ongeveer een kwartier van uw tijd. Lees meer


 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.