Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze baby-scholing voldoet aan de criteria

Vanaf 2018 moeten kinderopvangorganisaties aan de slag met het bijscholen van pedagogisch medewerkers op babygroepen. Dit is één van de eisen uit de Wet IKK. FCB heeft op een rij gezet welke baby-opleidingen aan de criteria in het functieboek voor specifieke scholing voor baby-opvang voldoen.

Om de kwaliteit van baby-opvang te verhogen, moet de kennis over baby’s van pedagogisch medewerkers die met deze doelgroep werken, verbeteren. Baby’s vragen om een andere benadering dan dreumesen, peuters en schoolgaande kinderen. In beroepsopleidingen is er niet altijd aandacht voor de jongste doelgroep. Soms worden baby’s in horizontale groepen (0-1 of 0-2 jaar) opgevangen. Vaak maken ze deel uit van de verticale (0-4) groep. De scholingseis geldt voor alle pm’ers die met baby’s werken.

Cao-partijen

Er is met branchepartijen afgesproken dat pedagogisch medewerkers vanaf 2018 geschoold moeten worden. Er geldt een ingroeiperiode van vijf jaar. Cao-partijen gaan met elkaar in gesprek over scholingseisen voor pedagogisch medewerkers die werken met baby’s. Dit wordt in een nieuwe cao verder uitgewerkt. Bij FCB is een lijst bekend van scholing voor baby-opvang die aan de criteria in het functieboek voor specifieke scholing voor baby-opvang voldoet. Deze lijst is niet compleet, maar geeft wel een indicatie.

De opleidingen die op de lijst staan:

Zie ook de lijst van het FCB

Kinderopvangcentra hoeven pas per 1 januari 2019 te voldoen aan de nieuwe bkr-eisen voor de babygroepen. Ook komt er in 2018 een onderzoek naar de effecten van de nieuwe bkr. Dat heeft desmissionair minister Asscher besloten. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.