Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Depressieve ouders beïnvloeden ontwikkeling baby’s

Ouders die last hebben van angstige en depressieve gevoelens beïnvloeden de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun jonge kinderen. Deze hebben twee tot zesmaal meer kans op het ontwikkelen van een vergelijkbare stoornis.
Depressieve ouders beïnvloeden ontwikkeling kind.
Depressieve ouders beïnvloeden ontwikkeling kind. - Foto: Fotolia

Depressieve en angstige ouders hebben andere gezichtsuitdrukkingen en daar reageren baby’s op. Screening, preventie en behandeling van depressie en angststoornissen bij deze moeders en vaders verdient in het postnatale jaar meer aandacht.

Dat concludeert Evin Aktar in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzocht hoe de sociaal-emotionele ontwikkeling van baby’s wordt beïnvloed door blootstelling aan klinische en niet-klinische vormen van depressie en angst van de ouders. Vermijdend gedrag In een interview in de Volkskrant vertelt Aktar dat zij tot haar bevindingen is gekomen door het bestuderen van honderden video’s. Daarbij keek zij naar het effect van negatieve emoties van ouders op hun jonge kinderen, waarbij zij met name lette op de reactie van kinderen op nieuwe en onbekende situaties, vreemde mensen en speelgoed dat ze niet kennen.

Kinderen van depressieve of angstige ouders zouden tussen de twee en zes keer meer kans hebben om een vergelijkbare stoornis te ontwikkelen. Vooral kinderen die van nature voorzichtig, schuw of verlegen zijn, reageren met vermijdend gedrag als hun ouder angst toont, ontdekte ze. Kinderen die van nature onderzoekend, open en onverschrokken zijn, zijn minder gevoelig voor negatieve emoties van een ouder. lees verder >> 

Kleuters kunnen al depressief gedrag vertonen. Orthopedagoge Annemieke Mol Lous promoveerde aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar hoe je depressiviteit bij kleuters kunt herkennen door naar hun spelgedrag te kijken. lees meer>>

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.