Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Gezonde Smikkelweken 2023: ‘Ik vind het nog lekkerder dan gewone pizza’

De Gezonde Smikkelweken van Spoony zijn alweer een paar weken in volle gang en vorige week gingen ze dan ook van start op (onder meer) bso De Blokkendoos in Uithoorn. Redacteur Karin nam een kijkje op de bso om te zien hoe de activiteiten door de kinderen én pedagogisch medewerkers worden ontvangen.

Als ik aankom op de ruime bso gelegen op een industrieterrein, zijn de kinderen druk aan het spelen in de grote, gezellige ruimte onder leiding van pedagogisch medewerker Kaylee. Ze heeft vandaag negen kinderen onder haar hoede – toevalligerwijs allemaal meisjes. Zes jongere meiden van zo’n vier jaar oud en drie oudere meiden rond de zeven jaar vermaken zich uitstekend tijdens deze echte girls day. Kaylee, die inmiddels al zo’n twee jaar op De Blokkendoos werkt, heeft ze al op de hoogte gesteld dat er vandaag een leuke activiteit op de planning staat: ze gaan een gezonde pizza maken. Of ze er zin in hebben? ‘Jaaaaa!’ – luidkeels en in koor.

Vers & gezond

Het is de eerste keer dat de Blokkendoos uit Uithoorn meedoet met de Gezonde Smikkelweken. Kaylee: ‘Ik vind het een heel goed en leuk initiatief om op deze manier aandacht te geven aan gezond(er) koken en eten bij kinderen. Als ik zelf ga koken met de kinderen, maak ik ook vaak een gezondere versie van een bepaald recept. Ik kook graag met verse ingrediënten en zo gezond mogelijk. Ik vind het belangrijk om kinderen te leren over gezonde voeding en ze hier enthousiast voor te maken.’

Samen aan de slag

gezonde smikkelweken

De verpakking van het ingrediëntenpakket voor de healthy bietenpizza is helemaal gericht op kinderen en is al een feest op zich. Het staat vol leuke tekeningen, puzzeltjes en opdrachtjes. De kinderen willen direct aan de slag met de pizza, maar Kaylee is streng: ‘Eerst handen wassen en jullie haar in een staart of knot!’ Eenmaal iedereen klaar om aan de slag te gaan, verloopt de activiteit best gestructureerd. Eén kind leest voor wat er moet gebeuren en de overige kinderen mogen om de beurt meehelpen. Zo wordt er samen met Kaylee kaas geraspt, bieten gesneden, wordt er geroerd en gemixt en worden er groenten gesneden. De kinderen zijn erg nieuwsgierig en leergierig. Toch is het grappig om te zien dat de jongere kinderen relatief snel hun geduld verliezen en weer gaan spelen, maar de oudere drie meiden enthousiast in de keuken blijven helpen tot de minipizza’s helemaal klaar zijn.

De maaltijd neemt dan ook iets meer tijd in beslag dan verwacht. Het is een relatief eenvoudig recept, maar eerst moeten de bietenbodems van de twaalf minipizza’s gemaakt en gebakken worden in de oven en vervolgens kunnen de pizza’s belegd worden met tomatenpuree, kaas, tomaten en paprika. Daarna moeten de pizza’s opnieuw in de oven. Een heerlijke geur van kaas en tomaat verspreidt zich langzaam door het hele bso-lokaal en de maagjes beginnen steeds luider te knorren. En dan… lunchtijd!

Een succes

Als de kinderen eenmaal aan tafel zitten vinden ze de pizza’s er ietwat ‘anders’ en ‘gek’ uitzien in vergelijking met ‘normale’ pizza’s, maar dat mag de eetlust zeker niet bederven. Ze willen allemaal hun zelfgemaakte pizza maar wat graag proberen. En…? ‘Lekker!’, ‘Nog lekkerder dan gewone pizza!’ en ‘Mag ik zo nog een stukje?’’s vliegen om tafel. De kinderen reageren allemaal erg positief op de verantwoorde en smakelijke lunch. Iedereen proeft de pizza – niemand uitgezonderd. Toch zijn er twee meisjes die hun pizza uiteindelijk na een paar happen laten staan. De rest van de meiden heeft ‘m helemaal opgegeten. De meesten kiezen vervolgens toch voor een ouderwetse boterham om hun magen verder te vullen, maar anderen zijn zo enthousiast over de pizza dat ze nóg een stukje willen. En nóg een stukje…

Pedagogisch medewerker Kaylee: ‘Het is leuk om te zien dat zelfs de kinderen die vrijwel nooit groenten willen, nu ook wat eten. Ik heb wel het idee dat het blijven aanbieden van groenten en kennis laten maken met dit soort gezonde recepten, uiteindelijk helpt om ze gezonder te laten eten.’

Volgend jaar weer?

Die week staan er nog (vrijwel) iedere dag Smikkelweek-activiteiten gepland bij de Blokkendoos. Wat ze nog gaan doen? De courgettecake bakken, het zintuigenspel staat op de planning en de kinderen gaan hun eigen thee maken. Daarnaast krijgen alle kinderen ook de leuke doeboeken van Spoony mee naar huis die alle locaties die meedoen, ontvangen. Hierin staan allerlei activiteiten, puzzeltjes en recepten waarmee ze thuis of op vakantie aan de slag kunnen.

Kaylee: ‘De kinderen waren direct enthousiast toen de pakketten en boeken binnenkwamen en ze hebben veel zin in alle (andere) activiteiten. Ik vind de Gezonde Smikkelweken zeker voor herhaling vatbaar.’ En de kinderen? Volgend jaar weer? ‘Jaaaaaa!’

De Gezonde Smikkelweken zijn een initiatief van Spoony. De smikkelweken worden jaarlijks georganiseerd voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Alle basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties in Nederland kunnen zich hiervoor opgeven. Voor meer informatie, kijk op www.gezondesmikkelweken.nl. Tot en met 3 september kunnen daarnaast álle kinderen van 4 tot 12 jaar gratis meedoen met leuke challenges op www.gezondesmikkelweken.nl/challenges. Door mee te doen maken ze kans op 1 van de 100 prijzen kunnen winnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.