Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Conclusie vve komt hard aan’

Voor- en vroegschoolse educatie (vve) is nooit bewezen effectief geweest en blijkt, na een analyse van 21 onderzoeken naar vve, geen effect te hebben. Kinderen gaan er niet op vooruit in hun taal- reken- en sociale vaardigheden. ‘Vve is gebouwd op drijfzand.’
‘Conclusie vve komt hard aan’
Foto: iStock

Vve

Registreren

3 REACTIES

  1. Zoals ik al eerder heb aan gegeven gaat het niet om de VVE. Het gaat om het idee op zich dat faalt. Dus wat je ook probeert of welke middelen je ook gebruikt het zal en gaat ALTIJD falen. Het heeft namelijk te maken met het feit dat je kinderen geen dingen kunt leren waar ze in hun ontwikkeling helemaal nog niet aan toe zijn, waar hun brein nog niet aan toe is. Het is dus logisch dat dit soort ideeën falen. Voor mij kwam dit ook niet als een verrassing maar was het gewoon een kwestie van tijd. Zo ook het idee van de IKC( de 0 groep) geïntegreerde kindercentra gaat geen zode aan de dijk zetten. En ook hier gaat er een hoop geld in om vervolgens te moeten zeggen dat het heeft gefaald. Het idee om de kinderopvang onder het onderwijs te plaatsen is niet alleen een slecht idee maar ook verschrikkelijk voor kinderen.
    Eigenlijk vind ik dat we het zouden moeten omdraaien laat het basis onderwijs maar vallen onder de kinderopvang want daar is het qua eisen, toezicht en organisatie stukken beter geregeld dan in het onderwijs. Met meer echte professionals en mensen met wel gevoel voor kinderen.

  2. Lees alle reacties
  3. maar dan blijft nog: vve brengt niet het resultaat maar.. het feit dat kinderen in een andere omgeving ( kinderopvang/ PSZ) in contact komen met andere kinderen en een rijk aanbod krijgen in taal en spel en leidsters die hun vak kennen. Dus hup al het geld dat in de methodes en dure trainingen ( markt!!) gestopt wordt naar de mogelijkheid dat meer kinderen gebruik kunnen maken van opvang.

  4. Ik veronderstel dat bedoeld wordt: 'vve heeft niet meer resultaat dan gewone kinderopvang'? Daarbij moeten we dan niet vergeten dat heel veel van de kinderen die de vve bezoeken niet in aanmerking komen voor een plaats in de gewone kinderopvang. VVE heeft dus geen 'nul' resultaat, maar is de investering alleen al waard omdat ze een hele doelgroep bereikt die in ons gesegregeerde systeem anders niet bereikt zou worden. Dus ik ben het van harte eens met de aanbeveling dat we moeten ophouden met segregeren en de kinderopvang voor ALLE kinderen toegankelijk moeten maken (hoop ik, want het rapport is nog niet openbaar), maar niet met de constatering van 'nul effect'.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.