Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CNV: peuterspeelzaalleidsters dupe van gemeentebeleid

Door de harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden veel leidsters ontslagen en vervolgens ondergebracht bij de kinderopvang. Maar daar ligt het salaris ruim 8 procent lager. Vakbond CNV Zorg + Welzijn roept op om nieuwe contracten te checken en niet zelf ontslag te nemen.
1-Peuterspeelzaal-Fotolia-EPI.jpg
Vakbond CNV roept peuterspeelzaalleidsters die ontslagen worden en vervolgens worden ondergebracht bij de kinderopvang op om nieuwe contracten te checken en niet zelf ontslag te nemen. - Foto: Fotolia

Veel gemeenten besluiten om de subsidie voor peuterspeelzalen in te trekken en het onder te brengen bij de kinderopvang. De peuterspeelzalen worden opgeheven en de peuterspeelzaalleidsters ontslagen. Zij kunnen dan solliciteren bij de overnemende partij die werkt onder de cao kinderopvang. Een cao waar het salaris 8.2 procent lager ligt dan in de cao welzijn, waar peuterspeelzaalleidsters onder vallen. Hiermee gaat er veel expertise verloren, volgens de CNV. ‘Gemeenten willen hiermee vooral op de korte termijn bezuinigingen binnenhalen en vergeten dat peuterspeelzaalwerk echt anders is dan kinderopvang en ook een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Voor ouders en kinderen voor wie de peuterspeelzaal een laagdrempelige voorziening was met vroegtijdige ondersteuning in opvoeding dreigen uit het oog te raken. Dit kan op de lange termijn gevolgen hebben.’ 

De fracties van onder andere de PvdA, SP, D66, het CDA en de VVD hebben minister Asscher vragen gesteld over het wetsvoorstel harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Waarom is de Harmonisatie noodzakelijk? Wie wordt er beter van? Gaat dit leiden tot meer integratie van groepen kinderen en blijft peuterspeelzaalwerk wel toegankelijk?  Lees meer >>

Overgangsprotocol

De vakbonden hebben met de brancheorganisatie kinderopvang een overgangsprotocol gemaakt waarin overgangsmaatregelen staan als peuterspeelzaalleidsters van de cao welzijn overgaan naar de kinderopvang en dus de cao Kinderopvang. Gemeenten negeren volgens de CNV deze afspraken vaak, waardoor medewerkers tussen de wal en het schip vallen. Meestal ontvangen ze geen transitievergoeding omdat er geen geld is en verliezen ze al hun rechten. 

Oproep

Medewerkers die bij een nieuwe organisatie gaan werken, krijgen vaak een nieuwe arbeidsovereenkomst voorgelegd. CNV Zorg & Welzijn adviseert medewerkers hun nieuwe contract te laten toetsen en vooral om niet zelf hun dienstverband te beëindigen. Daarmee verliezen medewerkers al hun opgebouwde rechten. CNV Zorg & Welzijn vindt de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever een voortzetting zijn van de functie die je voorheen ook al vervulde en dan is er sprake van opvolgend werkgeverschap of overgang van onderneming. 

Bron: CNV Zorg & Welzijn

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.