Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cijfers ministerie: arbeidsparticipatie stabiel in 2012

Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat ouders met jonge kinderen niet minder zijn gaan werken in 2012. Moeders met jonge kinderen (nul tot twaalf jaar) werken zelfs iets meer (van 71,1 procent naar 71,5 procent). Alleenstaande moeders zijn wel iets minder gaan werken (van 64,6 procent naar 63 procent).
Cijfers ministerie: arbeidsparticipatie stabiel in 2012
Foto: ANP Photo

De cijfers zijn een bevestiging van de uitspraken van de huidige minister Lodewijk Asscher en zijn voorganger Henk Kamp dat bezuinigingen op de kinderopvang niet per se leiden tot een lagere arbeidsparticipatie van ouders.

Vergelijking 2006

Het ministerie heeft ook cijfers van het gemiddeld aantal gewerkte uren van moeders met jonge kinderen. Het maakt hierin een vergelijking met het aantal gewerkte uren in 2006. Een opvallende keuze, omdat de kinderopvang er in die tijd nog heel anders uitzag. De motie Van Aartsen-Bos was in dat jaar nog niet ingevoerd. Kinderopvang in de buitenschoolse opvang speelde nog een bescheiden rol. De conclusie dat het aantal gewerkte uren van moeders tussen 2006 en 2012 gestegen is, mag dan ook niet heel verrassend worden genoemd.

Gebruik kinderopvang
Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal kinderen dat in 2012 gebruikmaakt van kinderopvang met vier procent is gedaald. In totaal ligt het gebruik van kinderopvang in 2012 tien procent onder het niveau van 2011. Deze conclusie van het ministerie heeft tot veel verbazing en verontwaardiging geleid in de kinderopvangbranche. Brancheorganisatie Kinderopvang laat weten in sommige krimpgebieden en oude stadswijken een vraaguitval van dertig procent te zien. Landelijk ligt dit gemiddelde lager. Deze maand komt de branche met officiële cijfers.


Commissievergadering
Op donderdag 7 maart vindt er ’s ochtends een commissievergadering plaats over kinderopvang. Op het programma staan onder andere de hierboven gepresenteerde cijfers van minister Asscher, de voortgang van de Kwaliteitsagenda kinderopvang en een onderzoek naar de kostprijs kinderopvang. Ook gaat de minister in op zijn voorstel om meer flexibele kinderopvang voor ouders te organiseren in de toekomst.


Download hier de brief van het ministerie van Sociale Zaken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.