Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Checklist hitteprotocol kinderopvang: zo kom je de warme dagen door

Na een lange periode van regen zijn er flink warme dagen op komst. Welke maatregelen kun je treffen om het toch aangenaam te houden in de kinderopvang? De checklist hitteprotocol voor houders biedt handvatten.
checklist-hitteprotocol-kinderopvang-zo-kom-je-de-warme-dagen-door
solidcolours / Getty Images / iStock

Een echte hittegolf zal het niet worden, maar het wordt de komende dagen warm tot heet weer. Tijd om het verplichte hitteprotocol er weer bij te pakken. BK en BMK hebben in samenwerking met BOinK een leidraad/checklist voor houders opgesteld om een zo volledig mogelijk hitteprotocol op te stellen.

Waar moet deze aan voldoen? Welke maatregelen kun je nemen om hitte binnen de locatie zoveel mogelijk te voorkomen en bij extreme hitte toch te zorgen voor een verantwoorde opvangplek voor kinderen én werkomgeving voor medewerkers?

Checklist hitteprotocol

De checklist bestaat uit drie hoofdstukken:

  • 1. Periode voorafgaand aan de hitte – preventie

De meeste maatregelen kunnen, en moeten, voorafgaand aan de hitte genomen worden. Zodat organisaties en ouders niet voor verrassingen komen te staan als de temperatuur buiten stijgt.

Soms zijn dit simpele aanpassingen aan een werkwijze; bijvoorbeeld de centrale verwarming vroeger in het jaar al lager zetten, zonwering optimaal gebruiken en ramen en deuren open zetten als het buiten koeler is dan binnen. Dit soort maatregelen kunnen direct door iedereen en overal toegepast worden. Andere aanpassingen kosten wat meer tijd (en kosten); denk aan het vergroenen (en daarmee verkoelen) van de buitenruimte of het aanpassen van het ventilatiesysteem.

  • 2. Maatregelen en acties tijdens de hitteperiode

In het hitteprotocol moet beschreven staan op welke manier de opvangplek voor dekinderen veilig blijft. Denk hierbij aan zaken zoals zonbescherming (kleding en/of zonnebrandmiddel), aanpassen van activiteiten, extra drinkmomenten en extra alertheid op hoe het met de kinderen gaat. Ook moet beschreven staan op welke manier de werkplek voor de medewerkers bij hitte veilig blijft.

  • 3. Uiterste maatregel: opvang (deels) sluiten

Het kan voorkomen dat de temperaturen zo hoog oplopen, dat veilige kinderopvang niet meer geboden kan worden. Als laatste maatregel kunnen organisaties overwegen om de opvanglocatie (een deel van) een dag te sluiten.

BOinK geeft op haar website uitgebreid antwoord op de vraag: Mogen kinderdagverblijven en bso’s sluiten vanwege de hitte? Daarvoor gelden namelijk verschillende voorwaarden. Ook staat daar een checklist speciaal voor oudercommissies en ouders.

Voldoet jouw hitteprotocol? Bekijk de checklist hier >>

Bronnen: BK/BMK/BOinK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.