Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Catalpa brengt opzegtermijn terug naar één maand

Eén of twee maanden opzegtermijn in de kinderopvang, het is al langer een discussie. De landelijke kinderopvangorganisatie Catalpa brengt de opzegtermijn nu terug van twee maanden naar één maand, om ouders tegemoet te komen.
Catalpa brengt opzegtermijn terug naar één maand
Foto: ANP Photo

Sinds de wet Van Dam in werking is getreden, geldt voor diensten in het algemeen een maximale opzegtermijn van een maand. Hierop kunnen uitzonderingen gemaakt worden. Een verantwoorde pedagogische kwaliteit voor het kind zou een geldig excuus kunnen zijn voor een extra maand opzegtermijn, maar de meningen zijn verdeeld.

Ouders

Afgelopen jaar stonden de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Consumentenbond nog tegenover elkaar. De Consumentenbond bekeek de situatie vooral vanuit de financiële risico’s van de klant, ofwel de ouders. ‘Het gaat vaak om grote bedragen voor ouders, een maand extra opvang kan zo oplopen tot €700 of meer’, aldus directeur Bart Combée. Het ziet er inderdaad naar uit dat ook de kinderopvang zich in de toekomst zal moeten houden aan de wet Van Dam. Ouders hebben dan altijd het recht om de kinderopvang met één maand termijn op te zeggen.

Afscheid

Kinderopvang Catalpa is dit moment voor geweest. Regiodirecteur Petra Lansbergen: ‘Het belangrijkste is om met ouders mee te blijven denken. In de zomer vorig jaar hebben we al een strippenkaart geïntroduceerd waarmee ouders zes keer gebruik kunnen maken van onze kinderopvang wanneer ze hun baan verliezen. Deze actie hebben we verlengd.’ De sterk veranderende markt speelt ook een rol in het terugbrengen van de opzegtermijn. Catalpa blijft de tijd nemen om kinderen op de groep zo zorgvuldig mogelijk voor te bereiken op het afscheid.

2 REACTIES

  1. zelf vind ik een opzegtermijn van twee maanden echt niet zo gek ga als organisatie hier echter soepel mee om en denk mee met je cliënt. Toen ik in het verleden op een B.S.O. leidinggevende was heb ik als compromis de ouder voor die opzegtermijn periode een soort strippenkaart gegeven zodat ze dit tijdens het rest van het jaar kon gebruiken zie blij en wij blij. Twee maanden heb je over het algemeen wel nodig om alles te regelen.

  2. Lees alle reacties
  3. redactie: is het nu wel of niet wettelijk verplicht om over te gaan tot 1 maand opzegtermijn? de branchevereniging heeft haar leden geadviseerd om per direct 1 maand te hanteren. Uit het artikel blijkt dat het advies nog niet definitief is vastgesteld. Hoe zit dit daadwerkelijk?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.