Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgerschap in de praktijk: hoe kindcentra Oekraïense kinderen helpen

Leerlingen van IKC Het Anker wilden iets doen voor Oekraïense kinderen die in de Hoeksche Waard zijn opgevangen. Dus hebben ouders, kinderen en docenten zich ingezet om geld in te zamelen. Met het opgehaalde bedrag stelden ze knutseltassen samen voor Oekraïense kinderen. Burgerschap in de praktijk brengen, is het idee achter de actie.
Foto: Pexels

Het IKC hanteert de kernwaarden; aardig, netjes, kalm, eerlijk en respectvol. Elk jaar kiest de leerlingenraad een goed doel, en dit waren dat dus de kinderen uit Oekraïne. ‘Een mooiere les burgerschap bestaat niet’, aldus de school.

Vriendschappen

Niet alleen Het Anker, maar ook andere integrale kindcentra hebben het afgelopen jaar van alles gedaan voor gevluchte kinderen. Zo haalde IKC Het Balkon uit Maassluis ruim 6000 euro op met een sponsorloop. De Baanbreker, een kindcentrum uit Zoetermeer, haalde een week lang lege flessen op voor giro 555.

Op IKC De Tragellijn uit Lobith werken ze zelfs met een speciale ‘regenbooggroep’ waarin (onder meer Oekraïense) kinderen die pas in Nederland zijn, de taal wordt geleerd. Daarnaast volgen deze kinderen lessen in de eigen groep. Doordat ze op deze manier sneller vriendschappen sluiten, gaat het leren spreken ook vaak sneller.

Boterhammenbar

Nóg meer medemenselijkheid vanuit de kindcentra zien we in Alblasserdam: voor alle kinderen van ouders die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, heeft IKC ’t Nokkenwiel een heuse boterhammenbar geopend: zij mogen elke ochtend op school ontbijten en een lunch voor zichzelf klaarmaken. ’t Nokkenwiel heeft ook een paar schakelklassen voor kinderen uit Oekraïne en Syrië. Dat sommigen van hen het ook moeilijk hebben, is volgens de directeur van het IKC één een van de redenen voor de boterhammenbar. De school vroeg via het Jeugdeducatiefonds subsidie aan.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.