Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buiten spelen het populairst op de bso

Buitenspelen

Buiten spelen is de populairste activiteit op de bso, gevolgd door spelen met pedagogisch medewerkers en spelen met andere kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Kinderopvang Nederland en Natuur & Milieu onder ruim 800 kinderen van 5 tot en met 12 jaar.

Opvallend is dat kinderen als ze thuis zijn niet het liefste buiten spelen. Thuis spelen ze graag met eigen speelgoed of kijken tv. Buiten spelen komt pas op de vierde plek, vlak voor computerspelletjes spelen. 71 Procent van de kinderen gaat graag naar de bso, 15 procent vindt de bso stom. Vooral regels en boeken lezen zijn niet populair.

Thuiswerken
De kinderen kregen ook veel vragen over thuiswerkende ouders voorgelegd. Het onderzoek vindt namelijk juist nu plaats, omdat het de Week van Het Nieuwe Werken is. Kinderen hebben met enige regelmaat te maken met thuiswerkende ouders. Van de vijf kinderen hebben twee hier ervaring mee. Ouders weten zich vaak geen raad met de scheiding tussen werk en privé als ze thuiswerken. Iets minder dan de helft van de kinderen vindt het dan ook niet leuk als hun ouders thuiswerken. Ze mogen dan bijvoorbeeld niet met hun ouders praten, of ze moeten alleen spelen.

Flexwerkplekken voor ouders
Het onderzoek toont volgens Kinderopvang Nederland aan dat kinderopvang een bijdrage kan leveren aan plaats- en tijdonafhankelijk werken. Niet alleen door passende opvang, maar ook door extra diensten speciaal voor deze drukke gezinnen. Voorbeelden hiervan zijn warme maaltijden, het regelen van zwemles en flexibele opvangtijden. Kinderopvang Nederland biedt op een aantal plekken flexwerkplekken aan op de opvanglocatie waar ouders in de ochtend, na het wegbrengen van hun kind, hun werkmail kunnen checken.

Ochtend- en avondspits
Kinderen blijken de voor ouders vaak stressvolle momenten aan het begin en einde van de dag helemaal niet als stressvol te ervaren. Zij vinden hun ouders in de vroege ochtend en late middag juist heel gezellig. Een van de tips aan thuiswerkende ouders is, dat ze zich niet zo druk moeten maken om de spitsen op de dag.

Tips voor thuiswerken
Andere tips zijn: vertel kinderen van tevoren dat je die dag thuiswerkt, wees duidelijk wat ze wel en niet mogen, benut de pauzes om dingen met je kind te doen en kies voor de bso als je echt in alle rust wilt thuiswerken.

ANP Photo, Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.