Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso-kinderen rollen “Stoptoberbal” door Friesland

Frida Noordzij
Ruim driehonderd bso-kinderen van Kids First COP groep rollen tijdens de herfstvakantie een grote oranje bal door Friesland, met daarop de tekst: STOP. Met deze actie hoopt de kinderopvang een statement te maken: Stop met roken, wij zijn de rookvrije generatie.
iStock

Het is oktober en dat betekent ook dat het jaarlijkse initiatief Stoptober gehouden wordt, waarin rokers worden uitgedaagd om tenminste 28 dagen niet te roken. Ook de kinderen in Friesland komen in actie en rollen de oranje bal over een viertal routes binnen Friese steden en dorpen.

Leeuwarden en Sneek

Op dinsdag 23 starten de kinderen in Dokkum en rollen de bal via Damwoude en Veenwouden naar Leeuwarden. De oranje STOP-bal wordt verder van Manthum naar Sneek, van Holwerd naar Stiens en uiteindelijk van Balk naar Witmarsum gerold. De kinderen in Dokkum, Damwoude en Sneek worden ontvangen door de wethouders Braaksma, Wiersma en De Man. In Leeuwarden worden de kinderen verwelkomd in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) door de heer Mostert, commissielid MCL Rookvrij.

Rookvrije Generatie

Vorig jaar werd de actie gehouden in Groningen, waaraan twee bso-locaties van Kids Frist deelnamen. De organisatie benadrukt: De actie is geen hetze tegen de rokers, maar vooral gericht op het niet roken in de buurt van kinderen. Sinds 2016 is Kids First COP groep lid van de Alliantie Nederland Rookvrij. In 2018 heeft de kinderopvangorganisatie zich ook in Friesland gecommitteerd als partner van “op weg naar een Rookvrije Generatie”. De initiatiefnemers van deze alliantie willen dat de kinderen die in 2017 geboren zijn of worden, opgroeien in een rookvrije omgeving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.