Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso-kinderen massaal aan de groenten in Noord-Holland

Maar liefst 11.422 kinderen (4-12 jaar) van 120 buitenschoolse opvanglocaties in Noord-Holland eten deze week extra gezond tijdens de Gezonde Smikkelweek. ‘Zij gaan ervaren hoe leuk, leerzaam en lekker het is om met groenten aan de slag te gaan’, zegt Spoony, een sociale onderneming die met subsidie van Jong Leren Eten Noord-Holland de Gezonde Smikkelweek organiseert.
bso-kinderen-massaal-aan-de-groenten-in-noord-holland

Dit meldt Jong Leren Eten.

Chioggiabiet en paarse wortel

Maandag 12 juli ontvingen kinderen van BSO Babino Hannie Schaft in Zaandam de eerste krat met groenten. In totaal ontvangen 120 bso-locaties in Noord-Holland deze week een pakket waarmee ze gezonde groenteactiviteiten kunnne doen. Zoals het maken van wortel-kwark bolletjes en ‘topsoep’ met vers geplukte kruiden. Ook is er het zintuigenspel: kinderen leren vreemde groente ontdekken, zoals chioggiabiet en paarse wortel.

Nieuwe smaken ontdekken

Kinderen positief stimuleren om nieuwe smaken te ontdekken door zelf te koken en spelenderwijs te leren met innovatieve eetspelletjes: dat staat centraal in het Spoony-concept, dat ook regulier aan bso’s in Nederland geleverd wordt. De kinderen krijgen ook een kook/spelpakket mee naar huis om thuis in de vakantie door te gaan met gezond koken en het ontdekken van groenten.

Een foto-impressie: (tekst gaat door onder de foto’s)

Doordat de activiteiten laagdrempelig zijn en alle benodigde ingrediënten in de pakketten aanwezig zijn, wordt het pm’ers eenvoudig gemaakt om hiermee aan de slag te gaan.

Uitje naar de teler

Er is een prijs voor de bso die het meest ‘inspirerend communiceert’ over het groente-avontuur: een uitje naar de teler, zodat kinderen kunnen zien waar groenten gekweekt worden.

Onderzocht wordt of het concept een effectieve manier is om voedseleducatie en gezond eten te stimuleren op de buitenschoolse opvang. Gedeputeerde Ilse Zaal van Zaandam: ‘Wat een goed initiatief. Het is belangrijk om kinderen al heel vroeg in hun leven kennis te laten maken met verschillende smaken en verse producten. We weten allemaal dat groenten en fruit gezond voor ons zijn en toch eten we er over het algemeen te weinig van. Dit is een speelse aanpak om kinderen in contact te brengen met de gezonde producten van onze telers. En… jong geleerd is oud gedaan!’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.