Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisaties sturen aanvullende brief aan Kamer voor vervolg stintdebat

Frida Noordzij
De brancheorganisaties hebben een gezamenlijke brief over de zorgen en risico’s van de stintloze periode gestuurd aan de Kamerleden in aanloop van het debat op 6 november. Het is een aanvulling op de brandbrief die zij eerder al verstuurden.
Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens de eerste vergadering van de Kamercommissie over de Stint. (Foto: ANP)

In de aanvullende brief uiten de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), BOinK en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hun zorgen over de risico’s die het stintverbod met zich meebrengt.

Drie punten

De brief is vanmiddag aan de Kamer verstuurd en in de brief worden, met aanvullende nieuwe informatie, de volgende drie punten genoemd en toegelicht:

  1. Stintloze periode brengt veiligheid verder in gevaar

BOinK heeft meerdere klachten over bijna-ongelukken ontvangen nu de stint niet meer gebruikt mag worden. ‘Zorgwekkend’ noemen de partijen het wandelen door straten met grote groepen jonge kinderen, langs complexe verkeersknooppunten en zebrapaden. Bakfietsen zijn niet persé een veilig alternatief: deze gaan tien kilometer per uur harder dan de stint. Kosten van kinderopvangorganisaties lopen snel op door het huren van busjes en/of taxi’s.

  1. Bespoedig TNO-onerzoek i.c.m. Stint-revisie-verbeterplan

De partijen pleiten opnieuw voor een zowel voortvarend als zorgvuldig onderzoek door TNO. TNO wil vooralsnog het verbeterplan dat met de TU Eindhoven is opgesteld niet bespreken of laten toelichten door experts. De vraag is of de minister inzicht kan geven in de actuele onderzoekfases van het TNO-onderzoek en of er vóór het kerstreces uitkomsten bekend zijn. Daarna zullen kinderopvangorganisaties hun extra kosten voor vervangend vervoer moeten doorberekenen in hun tarieven.

  1. Tijdige voorbereiding op herintroductie vernieuwde Stint

Ten derde lijkt het de partijen van belang dat alle betrokken bij de stint, ook de minister, voorbereidingen treffen voor de fase dat een verbeterde stint de weg op kan. Er is een coalitie in de maak die dat proces adequaat kan organiseren. Betrokkenen zijn: Friesland Lease (grote verhuurder van stints), Bovag heeft toegezegd een netwerk van garages te organiseren die expertise in huis hebben met elektronische voortuigen en de stint kunnen aanpassen, het Waarborgfonds Kinderopvang is bereid een rol te spelen bij de financiering van de verbetering van de stint. De partijen stellen dat het wenselijk is dat er vanuit het ministerie een vertegenwoordiger wordt aangewezen, die dit proces steunt.

Bekijk hier de aanvullende brief ‘Stintloze periode brengt veiligheid verder in gevaar’ van de branchepartijen >>

De brief is ondertekend door: Magda Heijtel (directeur BK), Felix Rottenberg (voorzitter bestuur BK), Gjalt Jellemsa (voorzitter BOinK) en Sharon Gesthuizen (voorzitter BMK).

Het debat dinsdagmiddag 6 november is vanaf 17.30 uur live te volgen via deze link >>


In een ‘brandbrief’ riepen Branchevereniging Kinderopvang en ouderbelangenvereniging BOinK het ministerie op om tempo te maken met het TNO-onderzoek naar de Stint. De partijen hopen dat met een verbeterde Stint het schorsingsbesluit op verantwoorde wijze wordt opgeheven. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.