Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisaties reageren op grote fusie binnen kinderopvang

Het nieuws dat twee grote spelers in de kinderopvang, KidsFoundation en Partou, samengaan roept veel reacties op. De BMK noemt de fusie een 'zorgelijke ontwikkeling'. Volgens de BK bevordert de fusie juist innovatie: 'een hoge prioriteit in de kinderopvang, die hoort bij het ondernemerschap'.
Adobestock

De voorgenomen fusie van KidsFoundation (het moederbedrijf van onder andere Smallsteps) en Partou heeft tot gevolg dat de nieuwe organisatie dagelijks 60.000 kinderen gaat opvangen en daarmee aan marktaandeel krijgt van zo’n 8 procent in de kinderopvangmarkt.

‘Zorgwekkend’

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt het een ‘zorgwekkende ontwikkeling dat een (buitenlandse) investeerder eigenaar wordt van Nederlands grootste kinderopvangorganisatie. Het primaire doel van dergelijke investeringsmaatschappijen is immers het realiseren van winst. En door de grote vraag naar kinderopvang zijn kinderopvangorganisaties een aantrekkelijke investering voor investeerders geworden. Echter, kinderopvang is een kostbaar goed waar we zorgvuldig mee om moeten gaan’, schrijft de BMK in een reactie.

Schaalvergroting

Beide kinderopvangorganisaties zijn lid van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). ‘De overwegingen die aan deze stap ten grondslag liggen passen volgens ons in de trend van schaalvergroting in de sector kinderopvang. Dit zijn ontwikkelingen die mede worden ingegeven door voortgaande investeringen in kwaliteit, opleiding en hogere kosten van organisatie door onder andere wet- en regelgeving (IKK-BKR etc)’, reageert de BK.

Basisvoorziening

De BMK pakt de fusie aan om opnieuw te pleiten voor kinderopvang als basisvoorziening voor alle kinderen, vergelijkbaar met primair onderwijs, en waar geen geld verdiend wordt dat weg kan vloeien naar (buitenlandse) investeerders. ‘Omdat de kinderopvang een commerciële sector is, vloeien ook zonder de tussenkomst van private equity (privaat vermogen) op dit moment rendementen weg uit de kinderopvang. Het wordt hoog tijd dat er een einde komt aan het weglekken van dit publiek belastinggeld (immers ouders ontvangen kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst). Met dit publiek geld moeten we zorgvuldig omspringen; het kán niet de bedoeling zijn dat dit geld – waar alle Nederlanders aan meebetalen – verdwijnt naar (buitenlandse) investeerders. Dit geld zou geherinvesteerd moeten worden in de Nederlandse opvang om zo duurzame kwaliteit te borgen en innovatie mogelijk te maken.’

Grote organisaties

De BK ziet juist een belangrijke maatschappelijke rol weggelegd voor grote organisaties in de kinderopvang. ‘De grote organisaties in onze branchevereniging, waaronder de fusiepartners Partou en KidsFoundation, hebben positieve invloed op investeringen in kwaliteit, opleidingen en het adequaat inspelen op nieuwe wet- en regelgeving. Het bevordert innovatie, een hoge prioriteit in de kinderopvang, wat hoort bij het ondernemerschap. De marktomvang van 8 procent van de nieuwe combinatie en financiering via investeringsmaatschappijen laat voor nu voldoende ruimte voor diversiteit in het aanbod en dus voldoende keuzemogelijkheden voor ouders. Wij zullen als BK de trends met betrekking tot schaalvergroting in de sector volgen en samen met onze leden de effecten en mogelijke ontwikkelingen bespreken.’

Op 16 mei vindt er een rondetafelgesprek plaats met Tweede Kamerleden over private equity in de kinderopvang. Sharon Gesthuizen (voorzitter BMK) zal daar namens de BMK aan deelnemen. Ook de BK zal aanwezig zijn. De commissie (SZW) wil meer informatie over de doelstelling en risico’s van private equity in de kinderopvang. Het debat is die dag live te volgen. Aanvrager van dit debat is onder andere Gijs van Dijk (PvdA). Hij zei eerder dit jaar zich zorgen te maken over de ‘sprinkhaankapitalisten’ in de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.