Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branche stuurt brandbrief over opvang asielkinderen

Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland steunen het amendement van D66-Kamerleden Steven van Weyenberg en Sjoerd Wiemer Sjoerdsma.
Brandbrief asielkinderen.jpg
Kinderen hebben vanaf vier jaar recht op onderwijs

Zij zien graag dat de ministeries snel tot actie gaan om opvang voor asielkinderen te realiseren. Om uit te leggen waarom en hoe dit georganiseerd moet worden, hebben de drie branchepartijen een brief opgesteld en gestuurd naar politici en de verantwoordelijke ministeries.

Kosten gemeente

Momenteel zitten duizenden kinderen in asielzoekerscentra en in noodopvanglocaties. Kinderen hebben vanaf vier jaar recht op onderwijs, maar tot die tijd is er niks voor kinderen geregeld. Terwijl kinderen juist de eerste jaren kwetsbaar en ontvankelijk zijn voor taal en sociaal-emotionele invloeden. In sommige gemeenten is wel wat geregeld voor deze groep, maar de meeste gemeenten krijgen dit niet voor elkaar vanwege de kosten.

Achterstand voorkomen

‘Deze kinderen moeten als het even kan juist al voor hun vierde, zo snel mogelijk dus, spelend de Nederlandse taal kunnen leren en in contact komen met Nederlandse leeftijdgenootjes, gebruiken, normen en waarden. Dat voorkomt achterstand als ze starten met onderwijs op hun vierde of vijfde jaar’, zegt Marijke Vos, bestuursvoorzitter Sociaal Werk Nederland (voorheen MOgroep). De drie partijen pleiten voor tijdelijke financiering voor voorzieningen voor deze kwetsbare peuters (in totaal ongeveer 2000).

Amendement D66

deze week dienden D66-Kamerleden Van Weyenberg en Sjoerdsma een amendement in om vanuit de overheid opvang voor asielkinderen te organiseren en financieren. Het zou gaan om 6 miljoen euro. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) krijgt de regie om samen met de gemeenten, de inspecties en peuterspeelzaal- of kinderopvangorganisaties opvang voor asielkinderen te realiseren. Er moet ruimte zijn om af te kunnen wijken van het VVE-toezichtkader.

Overleg ministeries

Sociaal Werk Nederland, Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang vragen om zo spoedig mogelijk met de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Veiligheid en Justitie (V&J) in overleg te treden met de bedoeling oplossingsmogelijkheden te verkennen, zodat deze peuters een goede start maken in Nederland.

Sommige gemeenten investeren al in opvang voor asielkinderen, zoals de gemeente Delfzijl. Kinderopvangorganisatie Stichting Kids2b uit Delfzijl kreeg 15.000 euro om peuters van het asielzoekerscentrum (azc) op te vangen in één van hun peuterspeelzalen. Lees meer

Lees hier de brief die de drie Branchepartijen naar politici en de ministeries hebben gestuurd >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.