Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brabants kinderdagverblijf vecht opgelegde dwangsommen aan

Kinderopvangorganisatie Chiproses uit Bergen op Zoom is naar de rechter gestapt, om opgelegde dwangsommen van de gemeente aan te vechten. De organisatie is het niet eens met conclusies van GGD-inspecteurs.
inspectie ggd
Foto: Carla Overduin

Chiproses heeft in Bergen op Zoom drie locaties voor kinderdagopvang, met ook mogelijkheden voor voorschoolse- en buitenschoolse opvang. Eerder dit jaar kreeg de organisatie in totaal 4500 euro aan boetes opgelegd, nadat de GGD een controle uitvoerde en er geen verbetering optrad. De GGD constateerde op één van de locaties van Chiproses, Vogelaar 1 (Surf Club), dat de kinderopvang niet voldeed aan geldende regels. Volgens dagblad BN De Stem komt er binnenkort nog een dwangsom van 6000 euro bij, omdat na herhaaldelijke verzoeken nog steeds geen veranderingen hebben plaatsgevonden bij de opvanglocatie.

Vaste groep

Inspecteurs van de GGD zagen dat de stabiliteit van de kinderopvang onvoldoende was, omdat kinderen uit twee groepen zich vrijelijk door elkaar heen bewegen gedurende de hele dag. De inspecteurs concludeerden dan ook dat de kinderen niet binnen een vaste, eigen groep worden opgevangen: dit zou kinderen te weinig evenwichtigheid en regelmaat geven. De organisatie is hierop aangesproken, maar besloot de situatie niet aan te pakken. Daarop volgden de eerste dwangsommen van in totaal 4500 euro. Dit bedrag is al gevorderd bij de eigenaar.

Flexibele opvang

De eigenaar van het betreffende kinderdagverblijf stelt dat zij de regels niet overtreden. Hij geeft aan een flexibele vorm van opvang te bieden, waarin kinderen wel degelijk een vaste groep hebben. Wel kan het volgens de eigenaar zo zijn dat een kind soms twee vaste groepen in de week heeft, maar dit is volgens hem wettelijk niet verboden. De inspectie blijft erbij dat dit geen wenselijke situatie is.

Uitspraak van rechter

Op de Surf Club is plek voor maximaal 24 kinderen, verdeeld over twee groepen. Dat is een BSO-groep en een combinatiegroep BSO/dagopvang. Binnen een groep is plek voor maximaal 16 kinderen. Volgens de eigenaar komt het regelmatig voor dat er zo weinig kinderen zijn, dat er slechts één groep draait. Ook benadrukt hij in BN De Stem dat de ruimtes van de twee groepen op de Surf Club van elkaar zijn gescheiden. Hij noemt de conclusies van de GGD onvoldoende onderbouwd en is daarom naar de rechter gestapt. Deze zal over zes weken uitspraak doen.

Deuren sluiten

Vorige week kwam nog een andere kinderopvangorganisatie in het nieuws vanwege een opgelegde dwangsom. Kinderopvang Liefjes in Weespersluis kreeg namelijk een dwangsom van de gemeente. Als de opvanglocatie niet binnen zes weken haar deuren sluit, riskeert zij een boete van 10.000 euro. De ouders van de kinderen zitten met de handen in het haar: er is te weinig andere kinderdagopvang in de wijk aanwezig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.