Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BOinK waarschuwt ouders voor kortingsacties

Kinderopvangorganisaties proberen ouders met allerlei kortingsacties tegemoet te komen. BOinK, de Belangenvereniging voor Ouders, waarschuwt ouders voor misverstanden met deze korting op de ouderbijdrage. De overheid zal de kosten voor kinderopvang nooit helemaal kunnen vergoeden. Ouders die dat wel denken, komen later voor vervelende verrassingen te staan.
BOinK waarschuwt ouders voor kortingsacties
Foto: ANP Photo

Stel; een ouder krijgt een korting op het uurtarief, dan past de Belastingdienst daarop ook het recht op kinderopvangtoeslag aan. BOinK zegt hierover: De Belastingdienst verrekent alle aan ouders gefactureerde bedragen en berekent op basis daarvan een gemiddelde uurprijs. Deze gemiddelde uurprijs komt dus lager te liggen op het moment dat er korting is gegeven op de eigen bijdrage. De Belastingdienst past daarop het recht op kinderopvangtoeslag aan. Dit heeft tot gevolg dat ouders kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen.

Spreekuur

BOinK ontvangt veel vragen van ouders hierover bij het spreekuur. Blijkbaar krijgen ouders regelmatig kortingen aangeboden op de opvang van hun kind en kunnen ze onvoldoende inschatten van daarvan de belastinggevolgen zijn. De belangenvereniging roept ouders dan ook op om kortingsacties op eht uurtarief bij hen te melden en op toeslagen.nl te checken of een korting niet leidt tot naheffingen van de Belastingdienst.

Doorgaan met acties

BOinK moedigt kinderopvangorganisaties desondanks aan wel te blijven meedenken met ouders in deze financieel lastige tijd. Ze juicht initiatieven als het bieden van kortingen voor werkloze ouders toe. Ze gaat ervan uit dat de acties doe voor ouders toch nadelig blijken uit te pakken ‘met de beste bedoelingen door ondernemers zijn bedacht.’ Acties lijken vaak coulant, maar zijn het niet altijd.

Continuïteit

Ouders die werkloos zijn geworden, hebben vanuit de overheid nog recht op drie maanden kinderopvangtoeslag. Daarna vervalt het en zijn veel ouders genoodzaakt om hun kind(eren) van de opvang te halen. BOinK betreurt deze gang van zaken, omdat het voor kinderen onrustig is eerst van de opvang gehaald te worden om even later weer terug geplaatst te worden op dezelfde of een andere groep, zodra ouders weer aan het werk gaan.

Geen bijdrage

De acties met kortingen voor werkloze ouders, kunnen dan ook op steun rekenen van BOinK. Maar het is wel van belang dat ouders de gevolgen van een (tijdelijk) lager uurtarief inzien. ‘Het kan nooit zo zijn dat een ouder geen eigen bijdrage hoeft te betalen, maar alleen de kinderopvangtoeslag aan de ondernemer overmaakt. De hoogste vergoeding vanuit de overheid dekt nooit 100 procent van de kosten voor kinderopvang.

Lees meer op boink.nl


1 REACTIE

  1. De kinderopvangtoeslag wordt berekend over het maximumuurtarief dat wordt gehanteerd door de belastingdienst. Zolang het uurtarief na de geleverde korting boven het maximumtarief blijft verandert er niets in de toeslag en is er ook geen sprake van naheffing. Wellicht was het goed geweest dit te vermelden..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.