Home Blogs

Laatste blogs

Kindermishandeling
kindermishandeling

Blog Naomi Dessaur – Het beste moment om een zorg te bespreken

Wanneer je iets opvalt bij iemand, je ziet iets afwijkends, je ziet iets opmerkelijks, je maakt je zorgen, je ziet iets dat niet ‘klopt’: geef je dit dan gelijk aan? Leg je jouw zorgen en bevindingen direct op tafel bij de betrokkene?
Wet- en regelgeving
kinderopvang

Blog Jolanda Knorren – Werken aan het frame van kinderen

Het is verkiezingstijd. Thema’s buitelen over elkaar heen. Voor mij is het uitgangspunt simpel: de jeugd is de toekomst. De opgroeikansen en het welzijn van kinderen is wat er wezenlijk toe doet. Zonder dat, is er straks niks.
Ouders
strooigoed sinterklaas

Blog Pauline Lijesen – O, laten we eens kijken wat we van Sint in de opvang vinden

Het nieuwe thema op de kinderopvang start: Sinterklaas. De groep wordt aangekleed met attributen, er wordt een schoorsteen neergezet en de voorleesboeken worden afgestoft. Niet alleen de pedagogisch medewerkers leveren hun bijdragen, ook de kinderen doen dat. Hun energieniveau én geluidsniveau worden naar een hoger niveau getild. Wat zijn we allemaal weer blij als dit voorbij is en de rust langzaam, na de overige feestdagen, weer terugkeert...
Ontwikkeling van kinderen
kind regenlaarzen regen

Blog Liza van Wijngaarden – Spelen in de regen of lekker binnen blijven?

En logisch natuurlijk, want kinderen ontdekken de wereld het liefst door dingen te ervaren. Stampen in de plassen, bladeren in de lucht gooien, verschillende weersomstandigheden ervaren. Dat draagt allemaal bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen, op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel vlak. Binnen bewegen Bij de opvang van mijn dochter zijn ze op alle weersomstandigheden […]
Gezonde Kinderopvang

Blog Ingrid van den Bunder – Begin klein

Begin klein: dit advies gaf Ingrid van den Bunder van Peuteropvang Heerlen afgelopen week de toehoorders mee tijdens de regionale startbijeenkomst Trendbreuk. Het onderwerp? Kinderen een gezonde start in het leven bieden.
Kinderlaarsjes die in de herfstbladeren staat

Blog Jeanette van Dijk – De charme van seizoenen

Het was even slikken toen de laatste trossen druiven van dit jaar geplukt waren. En niet alleen de druiven zijn op. De kasjes waarin we maandenlang groenteplanten kweekten zijn ook opgeruimd. Het gezellige hoekje doet nu een beetje kaal aan. ‘De zomer is nu echt voorbij’, leg ik de kinderen uit. Soms is het jammer wanneer een seizoen ten einde loopt, maar eigenlijk heeft ieder seizoen zijn eigen charme en levert dat ook steeds weer nieuwe inspiratie op voor activiteiten.
Pedagogiek
vraag help

Blog Pauline Lijesen – Wanneer vraag je om hulp?

Wanneer is de laatste keer dat je om hulp hebt gevraagd? Laat aan kinderen zien dat hulp vragen normaal en juist goed is. Ik denk wanneer je dit aanleert, dat een kind later eerder om hulp zal vragen en makkelijk om hulp kan vragen.
egel bos

Blog José Goes – Egels, eikels, poep en brandnetels

Er zijn steeds minder egels in Nederland. Het is herfst en de egel zoekt een slaapplaats voor de winter. Goed om de egel eens onder de aandacht van de kinderen te brengen. Wat voor dieren leven er nog meer in de natuur?
Ouders
mobiel app smartphone

Gastblog Pauline – Wie de foto maakt bepaalt! Is dat zo?

De ouderapp maakt veel los de laatste tijd. Is de app een uitkomst? Of zorgt het voor extra werk(druk)? Ook Pauline Lijesen vraagt het zich af. ‘Denken we wel aan wat de kinderen fijn vinden?’
mensen verbinding

Blog Jolanda Knorren – Wie niet met de regels kan spelen, zit erin gevangen

Moet dat nou allemaal, werken aan ontmoeting en verbinding vanuit wat er in een wijk al is en wat mensen te bieden hebben? Ja, ik denk dat het moet omdat we het ons niet meer kunnen permitteren om zoveel ‘sociaal kapitaal’ onbenut te laten.