Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kijkje in Slowakije

Dit is de titel van mijn reportage die tot mijn grote vreugde in het decembernummer van het blad Kinderopvang werd geplaatst. Ik heb de reportage afgelopen zomer gemaakt in het stadje waar ik vijfentwintig jaar heb gewoond en waar ik ook zelf – toen al, in de jaren vijftig/zestig – naar een kinderdagverblijf ging. Trouwens, niet naar het kinderverblijf waarover ik schrijf.

Het was bloedheet toen ik er was en mensen waren verbaasd dat ik oprecht geïnteresseerd was in hun manier van werken. Want inderdaad – de rijke Westerse landen denken vaak bij voorbaat dat ze alles beter doen en de voormalige Oostbloklanden hebben aan decennia van communisme toch een soort minderwaardigheidscomplex overgehouden.
In verband met planning en de noodzaak van vooruit werken moest ik een paar maanden wachten, voordat mijn “pronkstukje” in het blad verscheen. Ik ben er natuurlijk erg trots op. Ik heb ook veel foto’s gemaakt, daarvan werden er een paar uitgekozen. De opmaak in het blad zelf vind ik leuk bedacht – door de verrekijker kijken.

Ik kreeg veel complimenten. Iedereen die mijn reportage tot nu toe heeft gelezen vond het heel interessant. Vooral het feit dat de leidsters in Slowakije echt alleen maar met kinderen bezig zijn (er zijn schoonmakers, kokkinnen en een conciërge aanwezig) spreekt mensen aan. Natuurlijk zijn ook warme maaltijden erg aantrekkelijk. En dan heb ik het nog niet eens over de fanstatische voorzieningen voor moeders.
Door mijn collega Hennie werd ik aangesproken omdat ik aan het eind schrijf dat ik zo met de leidsters in Slowakije zou willen ruilen en liever alleen op kinderen geconcentreerd zou willen zijn en niet op allerlei andere klusjes. En collega Mariska maakte een grap dat we nu allemaal naar Slowakije gaan verhuizen.

December is een drukke maand, ook een iets kortere “werkmaand”, daardoor wacht ik nog steeds op een reactie van een paar mensen van onze organisatie wiens mening ik graag zou willen weten.
Ik heb mijn artikel vertaald en ik ga het opsturen naar het kinderdagverblijf in Slowakije. Ik ben benieuwd of ze zich daarin zullen herkennen.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.