Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Pauline Schellart – (Feest)hoed

Ik neem mijn hoed af voor Asscher. Op 15 september – Prinsjesdag – zat minister Asscher bij het VARA-programma Pauw om de kabinetsplannen toe te lichten. ‘Eindelijk komt er meer geld voor de kinderopvang. De combinatie van werken en zorg moet veel meer aandacht krijgen’.
Blog Pauline Schellart - (Feest)hoed

Zelf brengt Asscher elke dag zijn kinderen naar school. Het feit dat hij dat aan tafel bij Pauw zegt, maakt hem een rolmodel. De zuur overkomende cabaretier André Manuel onderbrak Asscher regelmatig: ‘We hebben zoveel problemen en waar gaat het over? Kinderopvang?!’

Cécile Narinx, die er was om de hoeden van Prinsjesdag te bespreken, viel Asscher bij. ‘Het is geen kleinigheid. De zorg voor onze kinderen vind ik nogal een groot ding.’ Zure reacties hoor en zie je regelmatig voorbijkomen tijdens (delen van) programma’s als Stand.nl en BNR Topic of op Twitter.

‘DRUK,DRUK,DRUK. Jonge kinderen zijn tegenwoordig net huisdieren, gooi ze maar in een [dieren-/] kinderpension,’ schrijft ene Robin Hood. En: ‘Triest, heel triest. Investeren in gezinnen die zelf kinderen opvoeden is er niet meer bij’ meldt Wim Visser in reactie op het bericht dat het kabinet weer gaat investeren in kinderopvang.

‘Met de stijging van de arbeidsparticipatie is ook de tijd die ouders besteden aan de zorg voor kinderen in ruim 30 jaar bijna verdubbeld’

Na het lezen van dergelijke reacties heb ik ernstig behoefte de feiten op een rij te zetten. Ik wil van de hoed en de rand weten. Gaat de aandacht voor carrière en werk ten koste van de aandacht voor de kinderen? Integendeel, beweert het Gezinsrapport van SCP. Met de stijging van de arbeidsparticipatie is ook de tijd die ouders besteden aan de zorg voor kinderen in ruim 30 jaar bijna verdubbeld. En ja, Nederland is kampioen parttime werken. Tegelijk werkt ca. 75% van de moeders met jonge kinderen. Laten we er voor eens en voor altijd vanuit gaan dat vrouwen willen, kunnen en zullen werken. En dat kinderopvang – net als onderwijs – een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van kinderen.

Wel wil ik bij minister Asscher iets in herinnering brengen: we zijn heel blij met de 290 miljoen euro. Naar een werkelijk tripartiete financiering is het echter nog een weg te gaan. Als dat bereikt is, dan halen we echt de feesthoed van stal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.