Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Myrte van Gurp – Pedagogisch paspoort

Dat er iets moet gebeuren in de kinderopvang is duidelijk. Een brandbrief werd deze week door een aantal bestuurders uitgestuurd om dringende aandacht te vragen voor het grote personeelstekort. Daarnaast kon het manifest om het kinderopvangsysteem te fixen op veel steun rekenen. Geen ingewikkelde toestanden meer of risico op nieuwe toeslagenaffaires, en een basisvoorziening zodat alle kinderen dezelfde start kunnen maken.
blog-myrte-van-gurp-pedagogisch-paspoort
Myrte van Gurp

Dat willen wij ook. De kinderopvang is geen klein kind meer, maar een volwassen geworden branche. We weten wat goed is voor kinderen, hoe het soms wat beter kan, en vooral hoe goed het is voor kinderen om al vroeg van kinderopvang te genieten.

Pedagogisch professionals zijn meegegroeid. Een tijdsbalk zou mooi illustreren wat we allemaal hebben geleerd en hoe de kinderopvang is ontwikkeld in de laatste 20 jaar. Een bomvolle balk met alles wat we hebben aangepakt om de kwaliteit te verhogen.

En dat is gelukt! We spreken daarom ook niet meer van leidsters, of juffies, nee de kinderopvang wordt gedraaid door pedagogisch professionals. Experts op het gebied van de ontwikkeling van jonge kinderen.

‘Door de hoge werkdruk en het tekort aan ervaren personeel, staat die kwaliteit waar we zo hard voor gewerkt hebben, op de tocht’

Door de hoge werkdruk en het tekort aan ervaren personeel, staat die kwaliteit waar we zo hard voor gewerkt hebben, op de tocht. We willen immers dat het gauw opgelost wordt en het gevaar dreigt dat we de kwaliteit op de groepen uit het oog verliezen. Dan maakt het even niet zo veel meer uit dat iemand niet de juiste opleiding heeft, de Nederlandse taal goed beheerst of wel ervaring heeft op een babygroep.

Laten we ervoor waken dat we alles wat we zo zorgvuldig en met heel grote inzet van onze professionals, nu tenietdoen door te denken aan de kortetermijnoplossingen.

PPINK roept op om aan de slag te gaan met het pedagogisch paspoort. Een register waarin we werkervaring en opgedane kennis bundelen en waarin je in één oogopslag ziet: dit is een pedagogisch professional, die kan zorgen voor een hoge kwaliteit in de kinderopvang.

Het vak verdient een paspoort. De beroepsgroep, gepokt en gemazeld door crisis en voorspoed, verdient dit ook. Want eens te meer is dit de groep mensen die we zo keihard nodig hebben, met al hun kunde en ervaring. Laten we dit erkennen en vastleggen, zodat het een vak blijft!

Het personeelstekort in de kinderopvang neemt steeds serieuzer vormen aan. Is daar iets aan te doen en hoe? Als eerste in een serie interviews PINKK-directeur Myrte van Gurp. ‘Het salaris is niet het belangrijkste punt.’ Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.