Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Judith Kuiten – Taalvaardigheid of taalstimulering?

Mijn kinderen weten dat ik ’s ochtends niet aanspreekbaar ben. Sterker nog, ik zet mijn wekker een kwartier eerder om in alle rust mijn koffie te kunnen drinken. Geloof me. Dat is voor iedereen beter.
Blog Judith Kuiten - Taalvaardigheid of taalstimulering?

Vanmorgen kwam ik om half 7 beneden waar ik, tot mijn verbazing, mijn (net) 4-jarige zoon aantrof. Meneer zat heel keurig met een bakje cornflakes (inclusief melk!) aan de keukentafel. Nog voor ik op dit tafereel kon reageren, zei hij: “Zo, wilde jij ook even in alle rust ontbijten en je Macchiato drinken?…” Ik herhaal: net 4.

Duidelijk géén “VVE-kind”.  Toch is het maar zeer de vraag of wij, zijn ouders, het straks vereiste 3F niveau Nederlands, hebben. Met beiden een vorm van dyslexie is dat zelfs zeer onwaarschijnlijk. En hoeveel waardering ik ook heb voor de pedagogisch medewerkers die hem al jaren fantastisch begeleiden, voor hun ‘3F niveau’ steek ik (op basis van de schriftelijke overdrachten) mijn hand niet in het vuur.


‘Hij zei letterlijk dat taalvaardigheid niet hetzelfde is als taalstimulering’

Juist hierom was ik zo blij met de woorden van hoogleraar Ruben Fukkink in een recent nummer van het Vakblad Kinderopvang. Hij zei letterlijk dat taalvaardigheid niet hetzelfde is als taalstimulering. Dat juist op dit laatste het accent dient te liggen. Laten wij én de pedagogisch medewerkers daarin nu juist heel erg uitblinken!

Door te benoemen wat je doet en te doen wat je benoemt. Door eindeloos voor te lezen; door onze gezichtsuitdrukkingen “mee te laten praten” en onszelf (als hechtingsfiguren) het allerbelangrijkste te vinden en dus voortdurend ‘in contact’ te zijn.

Natuurlijk moeten er eisen gesteld worden aan het niveau van de nederlandse taal maar laten de woorden van onze hoogleraar nog lang naklinken: Uiteindelijk is de taalstimulering belangrijker dan het feit dat ik nederlands met een hoofdletter had moeten schrijven…

Zeg eens heel eerlijk: was het je opgevallen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.