Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Geen geld

Onlangs nam ik deel aan het reguliere provinciale overleg peuterspeelzalen van de MOgroep. Daar werden de ontwikkelingen voor onze branche nader toegelicht, maar ik werd ik niet echt vrolijk van.
<p>'Vanaf 2017 zouden we het taalniveau 3F voor alle pedagogisch medewerkers moeten gaan gelden. Maar ook hier krijgen we geen extra geld voor.'</p>
'Vanaf 2017 zouden we het taalniveau 3F voor alle pedagogisch medewerkers moeten gaan gelden. Maar ook hier krijgen we geen extra geld voor.'

Er wordt door de brancheorganisaties gewerkt aan een nieuw landelijk kwaliteitskader waarbij de beroepskracht-kindratio op locatieniveau in plaats groepsniveau zou moeten gelden. Prima plan, maar BOinK is hierop tegen. Daarnaast wil minister Asscher graag extra hbo’ers boven de formatie aanstellen. Echter, deze extra indirecte uren zijn niet te betalen. Vanaf 2017 zouden we het taalniveau 3F voor alle pedagogisch medewerkers moeten gaan gelden. Maar ook hier krijgen we geen extra geld voor. En dan zwijg ik liever over de harmonisatie naar de Wet Kinderopvang en de daarmee samenhangende kosten waar ook geen geld voor is.

‘Ik hoor dat de grote gemeenten niet weten hoe ze de middelen op moeten krijgen’

Het onlangs getekende 10-puntenplan ‘Geef kinderen de ruimte’ geef ik ook niet veel kans op experimenteerruimte, lees: geld.

In de gemeente Kerkrade wordt gelukkig nog behoorlijk geïnvesteerd in onze peuterspeelzalen vanuit de G86 middelen. Maar in de aangrenzende gemeente Landgraaf moet onze zusterorganisatie zich met heel wat minder gelden tevreden stellen.

Daarnaast hoor ik dat de grote gemeenten niet weten hoe ze de middelen op moeten krijgen. Het is gelukkig nog geen 2017 en in ons Limburg-overleg delen we best practices. Misschien kunnen we dit ook op landelijk niveau doen. Een ding is mij wel duidelijk: er komt geen extra geld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.