Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Jeanette van Dijk – Buitenspel

De week begon fantastisch! We vonden het eerste kippenei van dit jaar. Ik voelde me, met de peuters, als een kind zo blij. Dat is namelijk één van de voortekenen dat de kip weer aan de leg raakt. Maar het is dus ook een teken dat de lente in aantocht is; kippen leggen pas eieren als het lang genoeg licht is. Vanwege het zachtere en drogere weer, zijn wij ook vaker en langer buiten te vinden. Maar toch is er dit voorjaar iets geks aan de hand in de tuin. Het is anders dan anders.
speeltoestellen niet in gebruik
Beeld: Jeanette van Dijk

Zodra normaal gesproken de lente in aantocht is, begint het bij mij een beetje te kriebelen; ik verzamel dan zaadjes voor moestuinplanten en koop nieuw speelzand voor de zandbak. Dit jaar heeft het speelzand nog niet eens mijn boodschappenlijstje gehaald. En de zandbak lijkt een soort opslagplaats voor het buitenspeelgoed te zijn geworden. Als de kinderen hadden kunnen lezen had ik er een bordje ‘Verboden in te spelen’ op kunnen hangen. Maar ze kunnen niet lezen en ze hebben het bordje dus niet nodig. Ik moet er steeds goed op letten dat, wanneer het speelgoed eruit is gehaald, de zandbak weer dichtgaat.

Verboden terrein

In het begin, vorig jaar juni, vond ik het heel moeilijk om aan de kinderen uit te leggen waarom de zandbak ineens een verboden speelplek was geworden. En geloof me, ik ben getraind in de meestgestelde peutervraag: ‘Waarom?!’.
Ik ga even terug in de tijd: vorig jaar was er naar aanleiding van een ongeluk met een speeltoestel bij een gastouder een rechtszaak. De rechtbank Rotterdam bevestigde met de uitspraak op 12 mei 2023 dat, en ik citeer uit de media: ‘speeltoestellen die in de gastouderopvang worden gebruikt vallen voortaan onder het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). Een voorziening gastouderopvang wordt gezien als een bedrijfsmatige vorm van opvang van kinderen en niet als opvang in de privésfeer. Daarom moeten de speeltoestellen beschikken over een geldig certificaat van goedkeuring afgegeven door een aangewezen keuringsinstelling of een daarmee gelijkgesteld certificaat’.

Dit geldt niet alleen voor gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen, maar ook als de gastouder/nanny naar het gezin gaat. Kinderen mogen dus wel op speeltoestellen spelen als de eigen ouders toezicht houden, maar niet als de gastouder erbij is. Ik ken gastouders die al sinds vorig jaar hun glijbaan, klimrek of schommels met rood witte linten hebben afgezet…

‘Ik heb echt te doen met gastouders die mooie en prijzige klimtoestellen of glijbanen hebben aangeschaft’

Stilstaan

Voor de val van het kabinet hebben Tweede Kamerleden Hilde Palland (CDA) en Chris Stoffer (SGP) in een debat minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verzocht om te onderzoeken of er een uitzondering kan komen voor de gastouderopvang op de WAS. De minister heeft toegezegd dat zij samen met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een brief naar de Tweede Kamer zal sturen over de gastouderopvang in relatie tot het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen.

Na de val van het kabinet voelt het alsof alles stil is blijven staan. Begin juni tekende ik samen met veel collega’s de petitie over de speeltoestellen. Daarna bleef het stil. Vreemd en bijzonder vervelend voor de gastouderopvang dat dit zo lang duurt. Nog vreemder vind ik het dat ik er vrijwel niemand meer over hoor. Nog even en dan begint het echte buitenspeelseizoen weer. Vinden mijn collega-gastouders het ook moeilijk om de kinderen uit te leggen waarom ze niet meer mogen spelen op de speeltoestellen? Ik heb er voor de kinderen nog steeds geen begrijpelijke reden voor kunnen bedenken.

Spelen of niet?

Ik heb echt te doen met gastouders die mooie en prijzige klimtoestellen of glijbanen hebben aangeschaft. Die daarnaast te weinig buitenspeelruimte overhouden en genoodzaakt zijn op pad te gaan of binnen te spelen terwijl ze juist voor de kinderen een mooie speeltuin hebben aangelegd. Is dat keurmerk echt zo van belang of mogen we straks gewoon weer verder spelen met onze speeltoestellen en wordt er alleen weer door de GGD en de gastouderbureaus gecontroleerd of de toestellen veilig zijn? Duidelijk mag zijn dat alleen in dat laatste geval gastouders speeltoestellen aan kunnen bieden. Keurmerken zijn eenvoudigweg voor de meeste gastouders niet te betalen. Bovendien is huiselijkheid toch één van de kenmerken van de oorspronkelijke gastouderopvang?

Moe van het wachten

Ik ben een beetje moe van het wachten op de oplossing. Wanneer grijpt de overheid in? Wat verlang ik ernaar om de kinderen gewoon weer in de zandbak te kunnen zien spelen. Want die losse bakjes zijn leuk hoor en een zandtafel ook, maar er gaat toch niets boven een zandbak waarin kinderen kunnen zitten. Waarin ze het liefst op blote voeten het zand kunnen ontdekken. En terwijl ik dit schrijf en overdenk is er een nieuw probleem dat ook de gastouderopvang raakt: de afgekeurde Babboe-bakfietsen. En ik denk aan iedereen die dit vervoermiddel gebruikte om de kinderen van en naar school en naar de speeltuin in het dorp te brengen, nu we de speeltoestellen in de tuin al veel te lang niet meer mogen gebruiken…

Jeanette werd in 2003 gastouder en woont met haar man in een boerderij in het buitengebied bij Ruinen. Ze is moeder van drie volwassen kinderen die inmiddels allemaal zijn uitgevlogen. Wekelijks spelen er kinderen van 0 tot 4 jaar op de boerderij. Jeanette houdt van het buitenleven en speelt graag in op wat er bij de kinderen leeft. Ze werkt met thema’s die te maken hebben met de seizoenen of feesten. Buitenleven is de rode draad; naast het buitenspelen wordt er gewandeld met de hond en er is ook een buitenslaapbedje. Alle dieren, de pony’s, kippen, hond en katten, worden samen verzorgd. Binnen zingen ze graag bij de gitaar, lezen ze boeken, knutselen, tekenen, kleien en bakken ze graag. En natuurlijk wordt er ook gespeeld; samen en alleen. Over al deze avonturen schrijft Jeanette blogs voor Kinderopvang Totaal.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.