Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jacqueline Butti – Het is er wel maar je ziet het niet…?

'Een beetje met die kinderen spelen, die alles al zelf kunnen en dat kost dan een berg geld!' Tot zover de onwetenden over de buitenschoolse opvang.
Blog Jacqueline Butti - Het is er wel maar je ziet het niet…?

Wij weten als pm’ers dat het werken op een bso juist veel inhoudt als je het goed wilt doen. De meeste ouders zien de snelle ontwikkeling van baby naar kleuter wel en weten uit ervaring dat de verzorging voor jonge kinderen heel wat van je vraagt. Dat zien ze ook bij de pm-er van de dagopvang wel. Chapeau voor de pm’ers!

Een kind maken of breken

Maar dan de bso… soms lijkt het alsof  ouders denken dat de belangrijkste ontwikkeling voorbij is omdat een kind zindelijk is en naar school gaat. De kwetsbare periode voorbij! Toegegeven, de baby en peuter-fase is enorm belangrijk, een deel van het fundament is gelegd. Maar met de start van school komen er ineens bredere doelen. Een kind kan dan wel fysiek al wat zaken zelf regelen maar in het hoofdje valt nog heel wat te leren en te beleven. Denk eens even terug aan je eigen jeugdjaren… Er is altijd wel een juf of meester geweest die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten; of omdat zij/hij precies deed wat je zelfvertrouwen een enorme boost gaf of omdat hij of zij met die ene opmerking verantwoordelijk werd voor onzekere gevoelens… Ze konden je maken of breken ongeacht of je thuis een paar lieve ouders had. En zo is onze positie als pm’er ook, we gaan om met kwetsbare kinderen, hoe stoer en flink ze soms ook lijken en daar zijn we ons bewust van.

Zelfvertrouwen stimuleren

Ouders zien dat we rennen, knutselen, zorgen voor een leuke ruimte enzovoort. Maar veel belangrijker is eigenlijk hetgeen ze vaak niet zien; we geven de kinderen onze affectie, betrokkenheid, proberen hun zelfvertrouwen te stimuleren, ze om te leren gaan met anderen en nog veel meer. Onze pedagogische strategieën zitten vaak in eenvoudige activiteiten verpakt. Daar wordt dan ook over nagedacht en we zijn vaak zo professioneel bezig dat het allemaal spontaan lijkt. Dus terwijl ouders het spontane potje voetbal zien zijn wij bezig met youri die niet durft te voetballen maar het wel graag wil, de beste voetballer te betrekken bij het begeleiden van de anderen omdat hij zich anders zal vervelen en Marc die vanwege de problemen thuis nogal gauw agressief reageert… en nog veel meer.

Liefdevolle aanrakingen zijn in de kinderopvang zeer belangrijk. Het is hierbij ook belangrijk dat mannelijke pm’ers kinderen liefdevol aanraken. Lees meer >>

Twintig kinderzieltjes met allemaal een eigen verhaal en eigen behoeften. Achter een zichtbaar eenvoudige activiteit gaat vaak veel schuil als je zowel de groep als ieder kind individueel het beste van jezelf wilt geven. Misschien dat we bepaalde ouders dat beter moeten uitleggen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.