Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Sporten en puzzelen

Maandagavond is mijn sportavond. Meestal ga ik met een portie goede zin aan de slag. Soms met wat tegenzin. Kun je weleens hebben. Die maandag moet ik me er echt toe zetten om te gaan. Later die avond ben ik blij dat ik heb doorgezet. Niet alleen om de beweging die me goed heeft gedaan. Maar ook omdat ik die avond van verschillende mensen nog een reactie kreeg op de uitzending van het KRO-NCRV-programma Pointer in januari waar we als peuteropvang Heerlen aan meewerkten.
peuter lezen
Beeld: AdobeStock

Een cameraploeg kwam in december vorig jaar opnames maken in onze locatie Ukkepukkehut. In de aflevering waar die opnames voor bedoeld waren,  is laaggeletterdheid het thema. Het percentage laaggeletterden ligt in Heerlen heel hoog. Eigenlijk wilde de cameraploeg opnames maken in een basisschool. Maar de taalontwikkeling begint natuurlijk al veel eerder. Tijdens het moment in de kring konden we laten zien hoe we in onze locaties bezig zijn met de taalontwikkeling. Woorden die steeds herhaald worden, woorden die met gebaren worden ondersteund, het spel naspelen en ook daarbij weer de herhaling. Voor de camera mocht ik de werkwijze van POVH uitleggen. Het programma kun je hier terugkijken.

Reacties

Dus in maart kreeg ik nog reacties op die uitzending. Niet één, maar meerdere. Opmerkelijk. En ineens zie ik het heel duidelijk: de uitzending heeft een positieve nasleep. Zo schreef Bas Ortmans, beleidsmedewerker Jeugd bij Gemeente Heerlen, het boekje ‘D’r Juul’. Voor ieder verkocht exemplaar gaat er één boekje naar projecten en instanties die de lees- en taalvaardigheid in Heerlen bevorderen. Daar is peuteropvang Heerlen er één van. In april maken we een feestelijk moment van de overhandiging van zo’n boekje. Bas’ motivatie past helemaal bij ons als peuteropvangorganisatie. Bas zegt: ‘Hopelijk biedt het boekje veel leesplezier. Maar boven alles wil ik dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en gelijke kansen krijgen. Dat ze weerbaar worden om zichzelf te durven zijn. Hopelijk helpt D’r Juul daar een handje bij!’

‘Bij twaalf locaties staat er een biebkastje binnen: ouders en peuters kunnen er een boek uit meenemen en mogen die weer terugzetten als het gelezen is’

Pret Letter biebkastjes

Naast die overhandiging openen we op dat moment ook weer twee Pret Letter Biebkastjes. Sinds dit schooljaar hebben we als POVH een rubriek ‘Pret Letter’. Medewerkers, maar ook ouders, peuters, de burgemeester en beleidsmedewerkers vertellen over hun favoriete boek, waarom ze graag lezen en wat hun boekentip is. Goede reden om ook eens na te denken over een biebkastje bij iedere locatie. Op ons Servicebureau staat een boekenkast gevuld met boeken die gelezen of aangevuld kunnen worden door onze medewerkers. Bij twaalf locaties staat er een biebkastje binnen. En na Pasen worden er twee buitenkastjes onthuld. Ouders en peuters kunnen er een boek uit meenemen en mogen die weer terugzetten als het gelezen is. Of ze zetten een ander boek in het kastje terug. Zo krijgt iedereen de kans om te lezen. Breng of haal je je peuter, kun je net zo goed even in het biebkastje kijken. Er staat altijd wel iets leuks in om uit voor te lezen.

Domino-effect

Ook mochten we weer een aantal voorleescoördinatoren feliciteren met hun certificaat, werd ik benaderd door een organisatie die aan de slag wil met dialect in het voorschoolse programma en komen we op de scheurkalender 2024 van dialectvereniging Veldeke te staan. Eerst dit, dan dit en dan dat: een domino-effect. Nee, beter nog: alles valt als een puzzel in elkaar. Soms ben ik wat druk en zie ik even niet wat er in werking wordt gezet. Gelukkig ga ik iedere maandag sporten!

Laatst zocht ik op KinderopvangTotaal of er misschien commentaren bij de blogs van peuteropvang Heerlen waren geplaatst. Onder de blog over Triple P PECE (Positief Opvoeden Kinderopvang) staat: ‘Ik hou ontzettend veel van de kinderen! Er zijn wel wat verschillen. Hoe kan ik mijn collega’s ook zo ver krijgen van alle kinderen te houden?’ Ik heb deze vraag voorgelegd aan enkele pedagogisch medewerkers van peuteropvang Heerlen. Lees hier de vorige blog van Ingrid >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.