Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Op de rode loper

Januari is meestal een rustige maand voor winkeliers en de horeca. Zeker met het pak sneeuw dat vorige week in Limburg viel, is het stil in de winkelstraten. Die rust voel ik zelf helemaal niet. Want januari is de voorleesmaand bij Peuteropvang Heerlen, met op woensdag 24 januari het Voorleesontbijt. En daar moet het een en ander voor geregeld worden.
Beeld: Peuteropvang Heerlen

De pedagogisch medewerkers regelen een gezond ontbijtje voor de peuters. Samen met bestuurs- en managementondersteuner Hanneke Derks ga ik aan de slag met het zoeken van voorlezers. Hoewel je er even werk van moet maken, is de voorleesstoel nooit leeg. Wethouders, raadsleden, vaders, moeders, opa’s, oma’s, Prins Carnaval: ze zijn altijd bereid om het prentenboek van het jaar ter hand te nemen. En de kinderen genieten.

Jongeren die wél (voor)lezen

Dit jaar zijn er ook een aantal leerlingen van Yuverta vmbo en mbo Heerlen van de partij. Niet zomaar een aantal. Bijna dertig leerlingen hebben zich aangemeld. Samen met hun docent Sanne de Vries bereiden ze het Voorleesontbijt voor en de 24e zitten ze per twee of drie op de voorleesstoel voor de peuters. Om maar even aan te geven dat er jongeren zijn die wél met lezen en voorlezen bezig zijn.

‘Al die peuters bij elkaar is altijd groot feest’

Pim&Poes

Of dat Voorleesontbijt nog niet genoeg is, presenteren we op woensdag 31 januari ons nieuwe Pim&Poes-boekje. Het zesde inmiddels. Dit keer in samenwerking met Schunck Bibliotheek Heerlen. Peuteropvang Heerlen liet van dit boekje ook nog een filmpje maken. Dus rollen we de 31e de rode loper uit en ontvangen we onze 650 peuters, vergezeld door een begeleider/ouder, in de Royal in Heerlen. Wat menige bioscoop niet lukt, lukt ons wel. In twee uur krijgen we de zaal drie keer vol! Dat vergt wat organisatie, slapeloze nachten, angstdromen waarin ik peuters van het balkon zie kukelen, dus dat balkon gebruiken we niet, enzovoorts. Wie ontvangt het allereerste exemplaar? Wie ontvangt B&W? Toch een muziekje tussendoor? Wie doet het welkom, lezen we nog voor uit het nieuwe boekje en wie doet dat dan, zegt er nog iemand iets over het filmpje, kunnen we de peuters en hun begeleider nog iets te eten en te drinken aanbieden, hoe dan en wanneer en waar?

Verbaasde en blije snoetjes

Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Dat weet ik nu al. Want al die peuters bij elkaar is altijd groot feest. Dat hebben we al vele keren mee mogen maken. En er zal altijd nog iets zijn waarvan je denkt ‘dat hadden we beter zo kunnen doen’ of ‘dat hadden we beter niet kunnen doen’. Maar niets doen is geen optie en groots uitpakken een uitdaging – en die ga ik graag aan. Voor de peuters, voor hun verbaasde en blije snoetjes. Want misschien zijn ze nog niet eerder in een bioscoop of theater geweest, lopen ze voor de eerste keer over een rode loper en misschien hebben ze nog nooit op het rode pluche gezeten. Die ervaring biedt Peuteropvang Heerlen ze graag. Met die ervaring en het boekje ‘Pim&Poes in de bieb’ gaan ze weer naar huis en de volgende dag weer naar de peuteropvang, waar de juf voorleest of onze Pim&Poes film nog eens laat zien en ze opnieuw een fijn moment bezorgt.

En natuurlijk hopen wij ook (groot)ouders te stimuleren om thuis aan hun peuter voor te lezen.

Ik wens jullie fijne voorleesdagen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.