Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Esther Boverhof – Vreedzame Methode voor Gastouders

Veel gastouders en nanny’s vinden het prettig om met een methode te werken. Dat geeft houvast en handvatten. We hebben al Kiki (Kansen in kinderen), een methode die in opkomst is bij gastouders en werkt met thema’s. Sinds kort is er ook de Vreedzame Methode voor Gastouders.
Blog Esther Boverhof - Vreedzame Methode voor Gastouders

Als gastouder krijg je allerlei kinderen uit diverse gezinnen met verschillende gewoontes, waarden en normen in je groep. Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind. Daar zijn we het over eens. Ouders vinden vooral dat kinderen van ànderen niet goed opgevoed zijn (Opvoedonderzoek Trouw; 25 januari 2013).  En een belangrijk onderdeel daarvan is dat zij ook vinden dat ze zich niet mogen bemoeien met de opvoeding van anderen en vooral anderen niet met hun opvoeding, want zij doen het niet zo slecht. Zij zien daarbij niet altijd dat hun lieve zoontje zich ergens anders misschien niet zo lief gedraagt, of ze realiseren zich niet dat anderen het gedrag wat zij wel grappig vinden helemaal niet leuk vinden.


‘Kinderen krijgen een stem; ze mogen meedenken en -beslissen over allerlei onderwerpen. Kinderen krijgen verantwoordelijkheden die bij de ontwikkeling passen’

Eigenlijk gek. Als jij als volwassene ziet dat een kind iets totaal verkeerds doet, waarom zou je daar niets van kunnen zeggen op een constructieve manier? Je grijpt een kind toch ook even in de kladden als je ziet dat het met een fietsje de rijweg vol met verkeer op rijdt? Zijn we eigenlijk niet allemaal medeopvoeders?

“It takes a village to raise a child” Misschien een cliché en al vaak gebruikt in opvoedland, maar het is oh zo waar. Ik ben fan van de Vreedzame school/vreedzame wijk  (devreedzameschool.nl) methode. Ik heb hier kennis mee gemaakt toen ik in de kinderopvang in Utrecht werkte en heb deze methodiek de organisatie ingebracht. De getrainde pedagogisch medewerkers waren bijna unaniem enthousiast over de methode, ondanks eerdere bedenkingen (er zijn al zoveel trainingen, weer een avond/middag bezet, enz).  Vanuit deze ervaring is er de vreedzame methode voor gastouders en nanny’s ontstaan.

Wat is de vreedzame methode voor gastouders in een notendop? Kinderen krijgen een stem; ze mogen meedenken en -beslissen over allerlei onderwerpen. Kinderen krijgen verantwoordelijkheden die bij de ontwikkeling passen. Bovendien leren ze op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan, met verschillen om te gaan en ze leren hoe je conflicten constructief kunt oplossen. Daarnaast is aansluiting met de wijk en maatschappij van belang.  Deze methodiek is vooral zinvol voor kinderen vanaf 2 jaar.

Mijn gastouderbureau is het eerste Vreedzame Gastouderbureau van Nederland en aangesloten gastouders en nanny’s worden allemaal getraind in de Vreedzame methode en ontvangen daar een certificaat van. De training voor gastouders is opgezet in samenwerking en samenspraak met de CED groep; de projectleiding van de Vreedzame Wijk. Ik geloof dat je kinderen echt iets van waarde te bieden hebt met deze methode. Realiseer je je dat jij als gastouder een belangrijke rol hebt in hoe een kind later als volwassene in het leven staat? Dat je daar daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen? Met de vreedzame methode krijg je daar concrete tools voor in handen.

Wil je meer weten over de Vreedzame Methode voor Gastouders? Mail Ester op e.boverhof@kinderopvang-assistent.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.