Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ellen van de Pas – Tante Truus in de kinderopvang

Ellen van de Pas, (bijna) 37 jaar is moeder van Puk en Saar en werkt als locatiemanager bij Kinderopvang BijDeHand in Rotterdam. Van schrijven wordt ze heel blij. Daarom combineert ze haar werk in de kinderopvang met het schrijven van blogs. Als locatiemanager mist ze soms het speelse van de kinderen en het werken op de groep. Maar met het vertelkastje kan ze ze zich weer helemaal met de kinderen uitleven.
ANP

Eens kijken hoe ons kinderdagverblijf er in de hele vroege morgen uitziet. Ik loop langs alle groepen om goedemorgen te zeggen en een collega tovert al direct een grote glimlach op mijn gezicht. Ze draagt een diadeem met grote rendieren van glitters. Zelf heeft ze het niet eens meer door dat dit op haar hoofd staat.  Gekke tante Truus (zo heet ze niet echt hoor, maar het klinkt zo grappig)! Een hoop gelach. Kinderen willen de diadeem zelf ook op.

Veel pedagogisch medewerkers maken gebruik van hun rol om zelf ook mee te gaan in de denkwereld van kinderen. Speel maar mee. Zelf kind zijn. Blijer kun je kinderen niet maken. Je bent een voorbeeld, de kinderen spelen je na. Hoe gekker, hoe leuker. En dat is dan je beroep. Dat is toch het allerleukste beroep dat er is?!

Ik vind het heerlijk om zo nu en dan die grappige tante Truus te spelen

In de huid van de kinderen kunnen en durven kruipen. Niet iedereen durft dat. Zou dat schaamte zijn? Dat zou ik zo zonde vinden want dat is niet nodig, kinderen vinden het toch wel goed. Je kunt niets fout doen.

En dat is precies hetgeen wat ik met vlagen mis. Die rol van gekke tante Truus! En die rol pak ik zo nu en dan. Bijvoorbeeld met mijn vertelkastje. Deze manier van vertellen is zó leuk! Dan ga ik met mijn houten kastje, vertelplaten en nog wat materiaal om het verhaal uit te beelden, naar de groep. Ik richt me eerst op het kennismaken. Wie ben ik en wat kom ik nou toch doen? Gezelligheid. Komen jullie bij het kastje zitten en luister maar eens goed. Ik bereid de kinderen voor op wat komen gaat. Speel met mijn stem. En dan lukt het! Boeiend kijken ze naar mijn verhaal. Ik maak grapjes en betrek de kinderen bij het verhaal. Ik kan alle kanten op en dat is juist zo leuk!

Wanneer ik mijn verhaal en activiteit afsluit, spelen de kinderen nog na met al het materiaal wat ik achterlaat. Je kunt ook bepaalde thema’s verwerken in je spel. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met elkaar, luisteren naar elkaar, elkaar uit laten praten, om de beurt e.d. Zo geef je kinderen ook belangrijke waarden en normen mee. Ik vind het heerlijk om zo nu en dan die grappige tante Truus te spelen!


Ellen van de Pas, (bijna) 37 jaar is moeder van Puk en Saar en werkt als locatiemanager bij Kinderopvang BijDeHand in Rotterdam. Van schrijven wordt ze heel blij. Daarom combineert ze haar werk in de kinderopvang met het schrijven van blogs.


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.