Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Blog De Orde – Waarom zijn wij zo braaf?

De kinderopvang is 'braaf'. Buschauffeurs, trambestuurders, postbezorgers, piloten of studenten komen gelijk voor hun vak op. Als er schade wordt toegebracht aan het beroep, de kwaliteit, de doelgroep, dan komen zij in actie, maken een vuist en staan op de barricaden. En wij...?
Blog De Orde - Waarom zijn wij zo braaf?

Er is een boel gemopper over kinderen die vanaf 3, of liever 2, al naar school moeten, een boel boe-geroep over de doorgeslagen controles van de GGD die écht niet bijdragen aan verbetering van de kwaliteit in de kinderopvang of alle andere acties vanuit Den Haag die gericht zijn op het zogenaamde ‘verbeteren van de kinderopvang’. Onderzoeken naar ziektes bij jonge kinderen op een dagverblijf, onderzoeken naar hechting, naar speelgoed, naar mbo-personeel, hbo-personeel, volgsystemen, veiligheid, kwaliteit van het luchtklimaat in de locatie en wat men verder maar bedenken kan.

Alles wijst uit dat het verdomde slecht gaat in de kinderopvang. Maar de onderzoeken die aantonen dat kinderen bij mbo’ers nét zo goed, zo niet beter af zijn dan bij hbo-personeel, of dat kinderen tijdens hun verblijf op een kindercentrum vanaf hun vierde levensjaar een enorme weerstand hebben opgebouwd, die worden snel in een ‘achteraf-lade’ gepropt.

‘Als iemand tijdig signaleert dat een kind zich op een bepaald vlak minder goed ontwikkelt, dan is het wel de pedagogisch medewerker’

Misschien komen ze nog wel een keer van pas, maar nu ligt het ‘Den-Haagdoel’ anders. Reken- en taalonderwijs faalt al enige tijd en dus is de oplossing om kinderen sneller klaar te stomen voor onderwijs. De ‘andersom-wereld’. Wij volgen niet het kind maar het kind volgt het systeem. Dus kom niet aan met: ‘Het is goed voor het kind’, want het is niets anders dan dat kinderen moeten passen in het pakket dat bedacht is om uiteindelijk het onderwijsniveau weer op peil te krijgen.

Onzin trouwens dat kinderen in ‘0-klassen’ zich zogenaamd spelenderwijs, beter ontwikkelen dan wanneer ze op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf verblijven. Het is maar net welk onderzoek je wilt lezen en wilt geloven. Het is alleen maar waar en wanneer die onderzoeken gedaan zijn, door wie en bij wie.

Als er namelijk iemand snapt hoe het werkt bij kinderen van 0 tot 4 jaar, dan zijn het pedagogisch medewerkers! Als iemand tijdig signaleert dat een kind zich op een bepaald vlak minder goed ontwikkelt, dan is het wel de pedagogisch medewerker. En als er dan iemand gelijk inspringt op zo’n signaal, dan is het wel de pedagogisch medewerker. Want, niks 1 op 30 maar 2 op 12 kinderen!

Het vreemde is dat het merendeel van de mensen uit de kinderopvang een stuk van herkenning zal hebben bij de tekst hierboven.

Maar, waarom zijn wij zo braaf? Buschauffeurs, trambestuurders, postbezorgers, piloten of studenten komen gelijk voor hun vak op. Als er schade wordt toegebracht aan het beroep, de kwaliteit, de doelgroep, dan komen zij in actie, maken een vuist en staan op de barricaden. En wij, wij mopperen lekker door, met elkaar, met een twitterbericht of een sterke blog, maar daar blijft het bij! De ‘brave kinderopvang’ gelooft te weinig in zichzelf en daar waar zij goed in zijn.

Maak een vuist, bundel kracht, laat zien dat wij het verschil maken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.