
Samen met een collega heb ik ze twee locaties laten zien, Kindercampus Zuidas en kinderdagverblijf Mauritskade. Beide ‘des KinderRijks’ maar ook erg verschillend.
De Kindercampus is een gloednieuw gebouw aan de Zuidas, waarbij school, kinderdagopvang, halve dagopvang en buitenschoolse opvang onderdak vinden. Ze werken nauw met elkaar samen. Bovendien is een deel tweetalig; er wordt Engels gesproken. De omgeving is hip, in volle ontwikkeling en alles straalt vernieuwing en samenwerking uit. De locatiemanager heeft een prachtige spreekwoordelijke brug gebouwd met het onderwijs, waarbij bepaalde kindbesprekingen bijvoorbeeld gezamenlijk gedaan worden. Omdat het ook nationale voorleesweek was, werden we heel toevallig getrakteerd op een theaterversie van De Kleine Walvis. Supertoll!
‘Zachtjes praatte ze tegen het kindje, steeds oogcontact makend’
De kinderdagverblijf Mauritskade daarentegen is een prachtig oud gebouw, vroeger de openluchtschool, aan de rand van het Oosterpark. Een omgeving met historie. Het leukste hier vonden de studenten de buitenbedjes van Lutjepotje, die in het zicht van de groepen in de natuurtuin staan. Tijdens de rondleiding lagen veel kinderen net te slapen, ook buiten. Heerlijk. Daarnaast was het mooi om te zien hoe Pikler niet alleen in beleid leeft, maar ook in de praktijk. Door één van de vele grote ramen konden we vanuit de gang net zien hoe een pedagogisch medewerker op de bank een baby de fles gaf, met volle aandacht. Zachtjes praatte ze tegen het kindje, steeds oogcontact makend. Dat is toch sprekender dan een paar woorden in de powerpoint die ik ze liet zien. Fabelhaft.
Het leuke van anderen rondleiden is dat je zelf ook weer even met een frisse blik naar je eigen organisatie kijkt. En ook weer extra gemotiveerd raakt! Vanuit mijn functie vind ik het fijn om te zien dat beleid en praktijk in elkaar doorlopen. Zo hoort het, het moet elkaar versterken en verrijken.
De vorige keer schreef Corina haar blog over het goede voornemen om meer groente met kinderen te gaan eten binnen KinderRijk. Hoe gaan ze dat aanpakken? Lees haar blog hier